Начало » Хоби земеделие » Цветарство
19.11.2017 г.

Чехълчето се бои от много вода

Калцеоларията или чехълчето (Calceolaria) е известно и обичано пролетно растение, което е родом от Южна Америка и привлича вниманието към себе си, заради красотата си и малките си размери.
Има хибриди, които цъфтят в най-различни окраски: жълто, кафяво, червено.
Това растение обича светли, полусенчести, хладни и влажни места. Важно е да пазите корените му от прекалено много вода, но да осигурявате редовно подхранване в периода до отварянето на всички пъпки.

Неотдавна за слънчеви места беше показан нов сорт Golgari, който веднага привлече внимание към себе си, не само заради малките си размери, но и заради продължителното си цъфтене. Ако семената се посеят сега и след това растението се постави на слънчево място, то ще продължи да цъфти без прекъсване от май до септември.

Семената на калцеоларията поникват на светлина, затова при засяване те не трябва да се поставят надълбоко, а само леко да се поставят в почвата. При оптимална температура от 10-15 градуса и добре осветено място младите растения ще се появят след 2-3 седмици.
През март те трябва да се пресадят в саксия, която е малко по-голяма, а от средата на април, ако времето позволява и няма струдове навън, да отделите за чехълчетата слънчево и защитено от вятъра място.

През цялото лято растението се подхранва с минерални торове, а през есента се развиват розетките на листата. През късна есен и зимата растението не се подхранва, полива се умерено и се държи на температура 12-15 градуса, като се поддържа висока влажност на въздуха. През март на следващата година растението ще започне да цъфти. Ако условията не се променят, цъфтежът ще продължи до есента. Ако растението се пренесе на друго място, има опасност периода на цъфтеж да се съкрати. Колкото е по-висока температурата, толкова цветовете на калцеоларията по-бързо отмират.

Цъфтящото чехълче се бои от въздушни течения и лесно се поразява от листни въшки. След като прецъфти растението трябва да се подреже и да се намали поливането. Саксиятата с калцеоларията се закопава в повча в прохладна оранжерия. Зимуването минава в условията на висока влажност и невисока температура. Презимувалото расетние през пролетта повторна разцъфтява. На втората година след цъфтежа калцеоларията отмира. При неподходящи условия тя може да загине и след първия цъфтеж.

Чехълчето се бои от много вода
13691
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини