Начало » Хоби земеделие » Малката градина
19.11.2017 г.

Сейте пролетния фий преди да е дошла пролетта

Той не е много придирчив към условията на отглеждане и става почти навсякъде в страната. Неблагоприятни за него са тежките и преовлажнени почви, пролетната суша също не е за него. Но по отношение на температурата се отличава с висока студоустойчивост. В студена пролет издържа дълго време и на студ до минус 5 градуса. Няма претенции към предшественика и може да бъде засят след което и да било културно растение.
Пролетната обработка на дълбоко изораната през лятото-есента на миналата година почва се извършва щом тя изпръхне през февруари. Като бобово растение не се нуждае особено от азотно торене, но внасянето на 20-30 кг суперфосфат при дълбоката обработка на почвата се отразяват добре. Ако този момент е пропуснат, гранулиран суперфосфат може да се внесе в почвата успоредно със сеитбата. Подходящо е и торенето с оборски тор, но количеството му трябва да е малко - 1-2 т на декар. Това важи особено ако фият се засява в смес с овес, защото азотът от оборския тор се усвоява повече от овеса, той се развива буйно и потиска фия. Най-добре е оборският тор да се дава на предшественика в количества, препоръчвани за него. Фият ще се възползва от остатъчното му действие. С пролетната обработка не е грешка да се зарови в почвата и малко амониева селитра. Азотът от нея се усвоява по лесно от младите растения, чиято коренова система е все още слаба и не е населена с характерните за бобовите растения бактерии, които свързват азота от въздуха.
Най-подходящото време за сеитба на фия е втората половина на февруари. Когато времето не позволява, трябва да се използват първите благоприятни дни на март. Ако в южните райони на страната има хубави дни в първата половина на февруари, няма опасност да се сее.
Пролетният фий има слабо полягащо стъбло и затова често предпочитани са фиево-овесените смески, в които овесът играе и ролята на опора. Смеската на семената в теглово отношение 3:1 на по-богатите почви и 4:1 на бедните или 14-16 кг фиево и 4-5 кг овесено семе. Най- добре е сеитбата на двата компонента да се извършва едновременно, но с две сеялки, поради физическите особености на семената.
През време на вегетацията не се налагат грижи. Фият потиска плевелите. По-важен е моментът на коситбата. Тя трябва да се извърши когато фият е в пълен цъфтеж и вече са се образували първите бобове, но зрънцата в тях са зелени. В тази фаза добивът е най-висок и полученият фураж е най-висококачествен.

Сейте пролетния фий преди да е дошла пролетта
53911

Последни материали
Виж
България се въздържа за новите геновни практики
С още 4 държави искаме да има украинска помощ за фермерите през цялата 2024 г.
ДФЗ
Може да затваряте зявленията с подадени фактури за две екосхеми
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
Свързани материали
Виж
Гъстотата на сеитбата е от съществено значение
Посейте рано едногодишните цветя
Така ще имат време да ви радват
Посейте рано едногодишните цветя
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини