Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.11.2017 г.

Как влияе студа на лозите

Ако сте внасяли торове късно, насажденията са в риск

Лозата е растение на умерения климат и вирее нормално в страните с ясно изразена смяна на сезоните. Расте и се развива в топлите годишни времена, но й трябва относително студено време, което да прекара в покой. От „зимния сън” се събужда през пролетта, когато средните дневни температури достигнат 10°С. Това е началото на вегетацията. Наесен, когато темперетурите отново се понижат до 10ºС, настъпва листопадът и тя пак навлиза в покой.

Сборът от температурите
Отдавна е установено, че най-благоприятната температура за лозата е 25-30С. Разбира се, не може през целата вегетация тя да е все такава. Затова от значение е топлината през целия вегетационен период. Това е така наречената температурна сума и представлява сбор от средните денонощни температури през периода от разпукването на пъпките до листопада. Ако този сбор е 3500-4000С, лозата се чувства добре. Но гроздето на някои сортове се нуждае от значително по-малка температурна сума, за да узрее. Затова сортовете се разпределят на най-ранни, много ранни, ранни, средни, късни и много късни.
Добре е да се има предвид, че лозата, колкото и да е топлолюбива, не обича горещините. Температури над благоприятните 25-30С й се отразяват зле. Надхвърлят ли 40, причиняват пригори по листата и гроздето.

Ако сте поливали и торили
За нашите климатични условия от много голямо значение е издръжливостта на лозата на ниски температури. На много места в сраната ни те правят невъзможно отглеждането й. Няма да бъдем точни, ако кажем, че лозата издържа до 18 градуса под нулата. Студоустойчивостта е и сортов белег, но се влияе и от други фактори. Някои сортове издържат и на по-голям от 20-22С студ, други са са по-чувствителни и измръзват при минус 15С. Но и по-издръжливите може да загинат при такъв студ, когато до късно са поливани, а още повече ако е прекалено с торенето с амониева селитра. Това е защото водата и азотните торове удължават вегетацията и пръчките, както и пъпките, не успяват да се подготвят за зимните условия. Страдащите от болести и неприятели лози също измръзват много лесно.
От опити и наблюдения е установено, че при правилно отглеждане на лозите пъпките на чувствителните сортове започват да измръзват при понижение на температурата под минус 15С, а студоустойчивите сортове издържат и до минус 20-22С. Тогава започва да измръзва и едногодишната дървесина, а за многогодишната е опасна температура под минус 26С.

Пролетните студове
Що се отнася до пролетните студове, когато пъпките набъбънат и се разлистят, всички сортове са еднакво чувствителни към тях. Разпукващите се пъпки издържат до минус 2,5-3С, докато младите леторасти загиват при минус 1-1,5С. В случая от по-голямо значение е височината на формировката. Асмите са по-неуязвими, защото най-ниска е температурата на повърхността на почвата и често при слаби слани остават незасегнати.
При всички случаи на онези места, където зимните температури се понижават постоянно или периодично до минус 15С, лозите трябва да се загребват наесен. Тази мярка трябва да е ежегодна, за да се избегнат изненадите.

Как влияе студа на лозите
7305

Последни материали
Виж
Австрия се интересува от обмен на породисти животни и генетичен материал
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
До средата на декември промените в националната стратегия за земеделие ще бъдат изпратени към ЕК
Скоро ще заработи нов сайт за Стратегическия план
В Италия конфискуваха ферма за връзки с мафията
Благотворително
Отново може да купите коледни елхички от горските с добра кауза
Почти 90 на сто от доставките идват от Украйна и Бразилия
Спадът във вноса на царевица в ЕС се задълбочава
Свързани материали
Виж
Предстоящо
На 8 ноември ще се проведе форум за насърчаване на младежкото предприемачество
Увеличиха стипендиите на студентите, за някои специалности става 140 лева
Югозападно държавно предприятие
Първото за страната маркиране на зарибителния материал е в „Студена“
Местните породи едър рогат добитък са добре приспособени за горещините
Над 1500 крави не понесоха ниските положителни температури в Бразилия
Таксата за студенти в „Аграрни науки и ветеринарна медицина“ става 1000 лева
Температурите в Европа и през февруари се очертават над обичайните
Топлото време понижава устойчивостта на студ на есенниците в ЕС
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини