Начало » Хоби земеделие » Цветарство
17.11.2017 г.

Галтония пленява с изискани камбанки

Засаждайте луковиците през пролетта на групи

Родът Галтония (Galtonia) включва 4 вида, които се отглеждат в Южна Африка. У нас може да се отглежда бялата галтония (G. candicans) – едро растение с цветоноси с височина 150 см. Възрастната луковица, с диаметър 5-7 см, а понякога до 10 см, са покрити с мнгобройни сухи люспи. Листата са прикоренови, тънки, с дължина 50-70 см и ширина 7-8 см, обикновено около 4-6 на брой. Белита ароматни цветове са събрани по няколко десетки в големи съцветия. Едновременно цъфтят по 10-15 цвята, затова периодът на цъфтеж трае около 3-4 седмици, като началото е в края на юли-началото на август и продължава до септември. Плодовете са удължени тристранни кутийки. Семената са черни, плоски, триъгълни, узряват достатъчно бързо и те могат да се събират от средата на септември.

Обича слънцето
Галтонията предпочита слънчево място, по-зле расте на полусянка и изобщо не вирее на сянка. За нея е подходяща всякаква почва, но трябва да помните, че растението се отзовава добре на торенето. Можете да слагате на един квадратен метър по 1-2 кофи оборски тор. Торенето може да се прави през есента. Не трябва да се престаравате с внасянето на минерални торове. На първо място, голямото количество азот оказва лошо влияние на цъфтенето, на второ, ако са презапасени луковиците не могат да се съхраняват добре през зимата.
Галтонията не зимува навън, но в п-топлите райони на страната можете да я оставите и в градината. Ако обаче искате да сте сигурни, че и другата година ще отгледате галтония, то тогава изкопайте луковиците в средата на октомври-ноември. След това трябва да ги просушите в продължение на 2-3 седмици и да ги приберете за съхрнанение в относително прохладно място.

Засадете през април, след като сте климатизирали
Галтонията може да се засажда в открита почва през април, но най-добре е в средата на май с разстояние между растенията 20-25 см и дълбочина на засаждане 10-15 см, което ще осигури достатъчна площ за тяхното изхранване. Преди това трябва да сложите луковиците на терасата или в оранжерията, за да се климатизират.
Растенията се размножват и чрез семена. При това отделните луковици могат да зацъфтят още на втората година, а на третата може да се наблюдава масов цъфтеж. Възможно е и вегетативно размножаване – чрез детките.
Галтонията е най-добре да се засажда на групи в градината, защото по този начин те изглеждат най-ефектно. Дългите цветоноси на растението изглеждат добре и като рязан цвят във ваза. Това декоративно растение не е сложно да се отгледа, затова с заслужава да присъства още по-нашироко в нашите градини.

Галтония пленява с изискани камбанки
7956
 

Последни материали
Виж
Ива Иванова стана изпълнителен директор на ДФ „Земеделие”
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини