Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.11.2017 г.

При люта зима лозето загива

Определящи са мястото и сортът на насажденията

При много ниски температури през зимата (под минус 15-18С) зимните очи, едногодишните зрели леторасти и многогодишните части на лозите могат да измръзнат. Там, където лозята не се загрибват, е възможно лозите периодично да се повреждат в различна степен. Това се определя основно от фазата на развитието им, физиологичното им състояние, студоустойчивостта на отделните сортове, силата и продължителността на мразовете, както и от местоположението на насаждението.

От надземните органи на лозата най–слабоустойчиви на измръзване са пъпките. Най–чувствителна е главната пъпка на зимното око. Заместващите пъпки са по – студоустойчиви и могат да понесат с 2 до 3С по–ниска температура. Главните пъпки могат да измръзнат при минус 15 -20С в зависимост от съчетанието на другите фактори. По дължина на пръчките най–чувствителни са 3-то и 6-то око, където са били гроздовете, след това 1-во и 2-ро, а в средната и връхната част устойчивостта на зимните очи е по– висока. Спящите пъпки по многогодишната дървесина издържат до минус 30С и представляват най–дълбок резерв за възстановяване на растежа и плододаването на лозата след измръзване.
Според студоустойчивостта на зимните очи сортоветемогат да се разделят на няколко групи. С много добра студоустойчивост са Ркацители, Мискет червен, Ризлинг, Каберне Совиньон, Шардоне и Алиготе. С добра – Памид, Мискет Отонел и др. Средноустойчиви на студ са Мавруд, Мискет хамбургски, Мерло, Царица на лозята, Перл дьо Ксаба и Шасла доре. Чувствителни са предимно десертните – Болгар, Димят, Чауш, Кардинал, Алфонс Лавале, Супер ран Болгар, Брестовица, Султанина, Русалка, Юни блан и Тамянка.

Тъканите на лозовата пръчка не са еднакво чувствителни на измръзване. По- лесно се повреждат диафрагмата на възела и дървесинната тъкан около сърцевината, а по–трудно – ликовата. Камбиалната тъкан е най–устойчива, защото през зимата е в дълбок покой. Едногодишните пръчки на културните сортове издържат до минус 22С, а на лозовите подложки до минус 27С.
Многогодишните части – рамена, кордони и стъбла могат да се повредят при по-ниски от минус 24С температури. Ако обаче те паднат под минус 28 -32С лозите могат да измръзнат напълно.
Корените на лозата са значително по–чувствителни на ниски температури от едногодишните пръчки и зимните очи. При културните сортове те се повреждат при минус 5-7С, а на лозовите подложки при минус 9-12С. Корените на извадените от вкоренилището лози се повреждат още при минус 2-4С.

При люта зима лозето загива
7041

Последни материали
Виж
Австрия се интересува от обмен на породисти животни и генетичен материал
Утежняват правилата за превоз на животни в Европейския съюз
До средата на декември промените в националната стратегия за земеделие ще бъдат изпратени към ЕК
Скоро ще заработи нов сайт за Стратегическия план
В Италия конфискуваха ферма за връзки с мафията
Благотворително
Отново може да купите коледни елхички от горските с добра кауза
Почти 90 на сто от доставките идват от Украйна и Бразилия
Спадът във вноса на царевица в ЕС се задълбочава
Свързани материали
Виж
Най-серизните дози са точно преди засаждането
Кога се тори лозето
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини