Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.11.2017 г.

При люта зима лозето загива

Определящи са мястото и сортът на насажденията

При много ниски температури през зимата (под минус 15-18С) зимните очи, едногодишните зрели леторасти и многогодишните части на лозите могат да измръзнат. Там, където лозята не се загрибват, е възможно лозите периодично да се повреждат в различна степен. Това се определя основно от фазата на развитието им, физиологичното им състояние, студоустойчивостта на отделните сортове, силата и продължителността на мразовете, както и от местоположението на насаждението.

От надземните органи на лозата най–слабоустойчиви на измръзване са пъпките. Най–чувствителна е главната пъпка на зимното око. Заместващите пъпки са по – студоустойчиви и могат да понесат с 2 до 3С по–ниска температура. Главните пъпки могат да измръзнат при минус 15 -20С в зависимост от съчетанието на другите фактори. По дължина на пръчките най–чувствителни са 3-то и 6-то око, където са били гроздовете, след това 1-во и 2-ро, а в средната и връхната част устойчивостта на зимните очи е по– висока. Спящите пъпки по многогодишната дървесина издържат до минус 30С и представляват най–дълбок резерв за възстановяване на растежа и плододаването на лозата след измръзване.
Според студоустойчивостта на зимните очи сортоветемогат да се разделят на няколко групи. С много добра студоустойчивост са Ркацители, Мискет червен, Ризлинг, Каберне Совиньон, Шардоне и Алиготе. С добра – Памид, Мискет Отонел и др. Средноустойчиви на студ са Мавруд, Мискет хамбургски, Мерло, Царица на лозята, Перл дьо Ксаба и Шасла доре. Чувствителни са предимно десертните – Болгар, Димят, Чауш, Кардинал, Алфонс Лавале, Супер ран Болгар, Брестовица, Султанина, Русалка, Юни блан и Тамянка.

Тъканите на лозовата пръчка не са еднакво чувствителни на измръзване. По- лесно се повреждат диафрагмата на възела и дървесинната тъкан около сърцевината, а по–трудно – ликовата. Камбиалната тъкан е най–устойчива, защото през зимата е в дълбок покой. Едногодишните пръчки на културните сортове издържат до минус 22С, а на лозовите подложки до минус 27С.
Многогодишните части – рамена, кордони и стъбла могат да се повредят при по-ниски от минус 24С температури. Ако обаче те паднат под минус 28 -32С лозите могат да измръзнат напълно.
Корените на лозата са значително по–чувствителни на ниски температури от едногодишните пръчки и зимните очи. При културните сортове те се повреждат при минус 5-7С, а на лозовите подложки при минус 9-12С. Корените на извадените от вкоренилището лози се повреждат още при минус 2-4С.

При люта зима лозето загива
7246
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Най-серизните дози са точно преди засаждането
Кога се тори лозето
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини