Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.11.2017 г.

Топлият парник е по-дълбок

Предпазете растенията с плетени рогозки

Зеленчуковите култури се отличават от останалите селскостопански растения по това, че част от тях се произвеждат само след отглеждането на разсад. Такива са пиперът, патладжанът, зелето, целината и др. Разсад може да се произведе – в съдове, открити лехи, в оранжерии и в парници. Парникът позволява на стопанина да отгледа нужното му количество разсад.
Обикновеният, едноскатен парник е дълъг 4 м и широк 1,5 м и се състои от: парников трап, каса, рамки и рогозки.

Направете сами
За да си направите подобно култивационно съоръжение, изкопайте трап, който е с размерите на парника. Дълбочината е различна. Когато тя е 50-60 см, парникът е топъл и служи за производството на разсад за ранни зеленчуци. Полутопъл е парникът, когато трапът е 20-30 см и в него се отглежда разсад за средноранно производство.
Парниковата каса има размерите на парниковия трап. Изработва се от различни материали, но най-добре е от чам. Дъските са дебели около 3 см. Едната от дългите дъски е широка 30 см, а другата е 25 см. Те се сковават като образуват правоъгълник, в ъглите, на който се приковава по едно колче. Парникът се зарежда с пресен оборски тор. Върху тора се поставя парниковата каса и на нея се нареждат рамките. Те са са с
1 м широчина и 1,5 м дължина. Изработват се от дървени летви с дебелина 4,5 на 3,4 см. Обикновено са разделени на по-малки полета и са остъклени, но за градината е по-удобно парниковата рамка да се “остъкли” с прозрачно полиетиленово платно, за да е по-лека. Рамките имат за цел да задържат топлината в парника и да пропускат светлина за растенията.
Един обикновен парник се покрива с 4 рамки. Но тази кратност дава възможност на стопанина да си направи парник според собствените си нужди, т.е. с две, три или само от една парникова рамка - бокс.
Парниковите рогозки служат за предпазване от студ през нощта или през деня. Те са 2,40 м дълги и 1,60 м широки. Изплитат се от ръжена слама или от папур. По-топли са направените от слама.

Топлият парник е по-дълбок
6626
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини