Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.11.2017 г.

Топлият парник е по-дълбок

Предпазете растенията с плетени рогозки

Зеленчуковите култури се отличават от останалите селскостопански растения по това, че част от тях се произвеждат само след отглеждането на разсад. Такива са пиперът, патладжанът, зелето, целината и др. Разсад може да се произведе – в съдове, открити лехи, в оранжерии и в парници. Парникът позволява на стопанина да отгледа нужното му количество разсад.
Обикновеният, едноскатен парник е дълъг 4 м и широк 1,5 м и се състои от: парников трап, каса, рамки и рогозки.

Направете сами
За да си направите подобно култивационно съоръжение, изкопайте трап, който е с размерите на парника. Дълбочината е различна. Когато тя е 50-60 см, парникът е топъл и служи за производството на разсад за ранни зеленчуци. Полутопъл е парникът, когато трапът е 20-30 см и в него се отглежда разсад за средноранно производство.
Парниковата каса има размерите на парниковия трап. Изработва се от различни материали, но най-добре е от чам. Дъските са дебели около 3 см. Едната от дългите дъски е широка 30 см, а другата е 25 см. Те се сковават като образуват правоъгълник, в ъглите, на който се приковава по едно колче. Парникът се зарежда с пресен оборски тор. Върху тора се поставя парниковата каса и на нея се нареждат рамките. Те са са с
1 м широчина и 1,5 м дължина. Изработват се от дървени летви с дебелина 4,5 на 3,4 см. Обикновено са разделени на по-малки полета и са остъклени, но за градината е по-удобно парниковата рамка да се “остъкли” с прозрачно полиетиленово платно, за да е по-лека. Рамките имат за цел да задържат топлината в парника и да пропускат светлина за растенията.
Един обикновен парник се покрива с 4 рамки. Но тази кратност дава възможност на стопанина да си направи парник според собствените си нужди, т.е. с две, три или само от една парникова рамка - бокс.
Парниковите рогозки служат за предпазване от студ през нощта или през деня. Те са 2,40 м дълги и 1,60 м широки. Изплитат се от ръжена слама или от папур. По-топли са направените от слама.

Топлият парник е по-дълбок
6503
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини