Начало » Хоби земеделие » Цветарство
11.11.2017 г.

За здраве и радост

Ботаническото име на здравеца – Geranium, е свързано с гръцката дума geranion, която значи жеравче. Растението е наречено така заради формата на плодовете, които напомнят клюна на жеравите и щъркелите. Българското име недвусмислено говори за ценните лечебни качества на растението. Ненапразно по големите християнски празници в черквите раздават осветен здравец – за здраве и добри дни. В различните страни го наричат с различни имена, но навсякъде го обичат и ценят.
По света има над 300 вида здравец, които се различават по височината и по баграта на цветовете – от нежнорозова до тъмновиолетова. Повечето обитават умерените райони на Северното полукълбо.
Ако вие сте градско чедо и не познавате това цвете, излезте сред природата през юни-юли, по времето на най-обилния цъфтеж. Нежният аромат, красиво нарязаните листа и розовите цветове ще издадат здравеца и на ливадата, и край потока, и сред папратите в гората. А в края на лятото на мястото на опадалите цветчета изведнъж ще се появят причудливите плодове, същински щъркелови клюнове.
Повечето видове здравец предпочитат яркото слънце, умерената влага и леките, отцедливи плодородни почви. Има и такива, които без проблеми виреят на сенчести и влажни места – такива са например лечебният и ливадният здравец.
В българските градини най-често се среща балканският здравец. Той се отличава с дебелото си и дълго коренище, стелещо се по повърхността на почвата, и с многобройните си яркорозови, сравнително едри цветове.
В градината здравецът бързо се разраства и образува гъсти ароматни килими. Те продължават да зеленеят и през зимата, само в най-люти студове придобиват червен цвят, което ги прави още по-красиви. Размножаването става най-лесно с отделянето на част от туфата и пренасянето й на друго място. Най-добре се прихващат растенията, разделени рано напролет или в края на лятото. Отличителна черта на здравеца е дълголетието. На едно място може да расте 10-15 години без пресаждане. Много важно качество е и устойчивостта към болести и вредители – той е просто недосегаем за тях.
Многобройните видове здравец предоставят на градинарите безкрайни възможности за творчество. На плодородните сухи места ще израсте буен, висок, на по-каменистите – нисичък и дребен. Може да се включва в смесени групи с камбанки, карамфили и още много други цветя, на които ще служи като великолепен зелен фон. Алпинеумът ще е просто недовършен, ако липсва здравецът. А какво по-хубаво от един плътен, бухнал здравецов бордюр! Чудесно изглеждат и первазите и балконите, украсени с добре гледан здравец, посаден в сандъчета и саксии. Специално за тази цел е създадена мини форма на цветето, която притежава всички качества на познатия здравец.Растението е много дребно, но пропорционално развито и много симпатично.

За здраве и радост
5597
 

Последни материали
Виж
При ръст на ставката от 2,5 пъти спрямо предходната кампания
Преведоха близо 15 милиона лева на млади стопани за Кампания 2023
Обзор на Софийска стокова борса за периода 21-23 май 2024 година
Продавачите на зърно и слънчоглед на борсата вдигат офертите и без търсене
Тунис също получи доста по-високи оферти спрямо търга преди 7 седмици
Йордания за трети пореден път отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
Ставката за младите фермери е 24,45 лв. на декар
Предстоящо
Международен семинар за човека и дивата природа ще се проведе в Габрово
Калинките са полезни, но и опасен вредител по редица културни растения
Свързани материали
Виж
Ново законодателство
Земеделската комисия в Европарламента прие промени в Закона за здравето на растенията
Безработните дължат месечно по 37,32 лева здравна вноска
Създават се два научни комплекса за изследвания в областта на храните, морската и речна среда
Унгария засилва износа на селскостопанска продукция и продоволствени стоки за руския пазар
Биопрогноза за периода 15 - 21 януари
Биопрогноза за периода 25 - 31 декември
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини