Начало » Хоби земеделие » Малката градина
10.11.2017 г.

Спазвайте нормите, за да не получите нежелани резултати

Спазвайте нормите, за да не получите нежелани резултати

Според сроковете на внасяне на торовете при зеленчуковите култури има няколко вида торене: основно, предсеитбено и подхранване през вегетацията. При основното торене торовете се разхвърлят непосредствено преди дълбоката оран и се заорават на нейната дълбочина. С основното торене се внасят слабо подвижните торове, които се задържат в почвата и не се измиват. Такива торове са органичните, фосфорните и калиевите торове. Предсеитбеното торене се осъществява по време на сеитбата или засаждането на растенията. Внасят се част от азотните торове и ако не са внесени с основното торене фосфорните и калиевите. Подхранването се извършва през вегетационния период с цел да се снабдят растенията с хранителни вещества през отделните фази на развитие. Подхранването може да бъде почвено или листно. Торовете могат да се внасят разпръснато, лентово, редово или гнездово на различна дълбочина в зависимост от конкретната култура и дълбочината на разположение на корените.

Подхранването с бързодействащи азотни торове (амониева селитра) на доматите, пипера, патладжаните и други зеленчукови култури с по-дълъг вегетационен период е най-ефективно икономически, когато се извърши двукратно. Половината от годишната торова норма се внася предсеитбено, а останалата част - след 15-20 дни. Зеленчуковите култури, които имат по-къс вегетационен период (краставици, ранни картофи, репички, фасул, грах и други), се подхранват еднократно с азотен тор. При високодобивните и с дълъг период на плододаване сортове краставици, които се отглеждат на високи подпорни конструкции, азотната торова норма се внася на 2 или 3 пъти. След подхранването на зеленчуковите култури задължително се извършва окопаване. Нормите на торене зависят от биологичните особености на културата и почвено-климатичните условия.

При отглеждане на зеленчуци след много добри предшественици нормата на торене може да се намали с около 20 на сто, а когато предшествениците са неподходящи, нормата се увеличава с 30 на сто. При напояване нормата може да се увеличи до два пъти в сравнение с отглеждане при неполивни условия. При използване на високи норми на торене, несъобразени с изискванията на културите, ефектът от торенето се намалява, а може да има и отрицателни последствия.

1197
Коментари (0)
Напиши коментар
Последни материали
Виж
Практика
Колко органични торове и микроелементи съдържат листата и стъблата на цвеклото
Остава неясно можем ли още да ги използваме и за мезе към нея
В САЩ вече произвеждат бирата за по-добър вкус направо с картофите
Класическо вкусно ястие
Гювеч със свинско и кисело зеле
Седмична ценова справка
Цени на цяло агне по региони
Цени на яйца на едро и дребно по региони
Цените на яйцата в страната остават високи
С извънредна помощ
ЕС в крайна сметка ще покрие част от загубите от наводненията на фермерите в Литва
Свързани материали
Виж
При отглеждането на пшеница той осигурява с 25 на сто повече биомаса от обикновения амониев нитрат
Руски учени създадоха бавнодействащ тор
Дози, правила, особенности
Органично торене на картофи
Тракторът McCormick X6 VT-Drive с награда - Най-полезен трактор
Световното производство на торове изпреварва търсенето
Предстоящо
Торфът, това вълшебно хапче при наторяване на градината
Как да торя овощни насаждения
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2017

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам