Начало » Хоби земеделие » Малката градина
09.11.2017 г.

Прасковената листна въшка може да съсипе пипера

На стопаните е позната като дребно (1,4-2,5 мм) безкрило насекомо, зелено на цвят, което предизвиква нагърчването на листата на пипера. Това е безкрилата форма. В топлото и влажно време тя се размножава безполово. Така се размножава цяла зима в оранжериите по зеленчуците и украсните растения. Иначе зимува като яйце по прасковата, а и по други дръвчета. От яйцата напролет се излюпват въшките основателки, от които след известно време се появяват крилати въшки. Те нападат пипера в градините, а и не само пипера. Там се развиват безполово няколко безкрили поколения. В края на лятото се появяват крилати мъжки и женски въшки. Женските снасят яйцата си в пукнатините и по кората на дърветата.
Въшките вредят пряко, като смучат сок от долната страна листата, от върховете или цветовете на пипера. Не по-малка е и косвената вреда от тях като преносители на вирусните болести, срещу които няма препарати. Освен това те изпръскват “медена роса”, която замърсява плодовете и здравите листа.
Борбата срещу прасковената листна въшка се води най-често с химически средства. За предпазване на пипера, а и на други зеленчуци, много допринасят кулисните посеви около градината от високорастящи културни растения като царевица, сорго (метла) и др. Те спират нахлуването на крилатите въшки, които обикновено се разнасят подпомогнати от вятъра.
Предвид започналите беритби, от химическите препарати през този период трябва да се използват такива, които имат къс карантинен период. Със седемдневен карантинен период са вазтак 100 ЕК (30 мл/дка), децис 2,5 ЕК (50 мл/дка), карате 5 ЕК (20 мл/дка) и др. Преди пръскане готовите за прибиране чушки се берат. Следващата беритба е след изтичането на карантинния срок.
Подходящ за борба с прасковената листна въшка е и биоинсектицидът лиросект 2,5 ЕК (0,1%), още повече, че той действа и срещу паяжинообразуващия акар, а някои стопани не правят разлика между въшките и акарите.

Прасковената листна въшка може да съсипе пипера
4209
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 21-27 юни 2024 година
Горещините ще влияят зле на цъфтежа и оплождането при късните зеленчуци
От 24 д 27 юни се провеждат Световен конгрес на парфюмерията, съчетан с изложение
Родните етерични масла се представят на световната сцена в Женева
Обзор на Софийска стокова борса за периода 18-21.06.2024 година
Продавачите на фуражно зърно и слънчоглед на борсата понижиха офертите
Институт по аграрна икономика
Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП
Ефектът от изпълнението на Стратегическия план за 2023 ще се види едва през 2025 г.
Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.
София ще посрещне над 500 делегати от 150 държави
Междуправителствения комитет по изменение на климата ще заседава в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини