Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.11.2017 г.

Бораго - и за лекарство, и за торти, и вместо тор

Наричат го още Бореч (Borago officinalis). Името му идва от арабското абу, араг - баща на потенето. Германците го наричат радост за сърцето или Gurkenkraut - краставична трева, а също и небесна звезда. Борагото е оригинална подправка, която все още е малко известна у нас. Малко известни са лечебните му качества, а също и други полезни свойства. То е медоносно растение. Друго много ценно качество, което може да се вземе под внимание от медиците, е, че забавя развитието на раковите клетки. Като диво растение се среща по Средиземноморието и в Мала Азия. Като подправка се отглежда във всички европейски страни. Някои домакинства я отглеждат и като декоративно растение. Неслучайно маврите са пренесли това растение в Испания - заради красотата му, а и защото много обичали салата от бораго. Растенията са едногодишни. Листата са овално удължени с размери от 14 до 18 см. Първите листа се развиват на къси дръжки, като образуват розетки, а листата, разположени по стеблата, са приседнали поединично. В началната фаза на развитието си листата са нежни, имат приятен вкус на краставица и са леко солени. Със застаряването се покриват с власинки и загрубяват. Стъблото е изправено и достига височина от 60 до 80 см. Разклоненията на стъблата завършват със съцветия. Отделните цветчета са петделни с формата на звезда и имат небесносиня до синьо-виолетова окраска. Семената имат овална форма с черен цвят. Запазват кълняемостта си до три години. Растението не изисква специални условия за нормалното си развитие. Към почвата не е взискателно и може да се развива на много бедни почви. Проявява добра сухоустойчивост, понася ниски температури, което го определя като студоустойчиво растение. Добре се развива и в сенчести места. Когато борагото се отглежда при стайни условия или на терасата, могат да се използват сандъчета или саксии, дълбоки 25-30 см, почвената смес, с която ще се зареждат, трябва да бъде с песъчлива структура, в която да има 3 на сто градинска почва и 1 на сто пясък. Засаждането се извършва пряко в определената площ в редове при междуредие 30 см. Дълбочината на сеитбата не бива да надвишава 2 см. След сеитбата посевът се валира с лек валяк. След поникването, когато растението оформи четвърти лист, посевът се разрежда на 20-25 см между растенията. Растенията, които се извадят при разреждането, могат да се използват за засаждане като разсад при същите разстояния. Борагото е много полезно растение. Листата и цветовете съдържат 12 на сто но сто сухо вещество, имат високо съдържание на витамин С и А, каротин, Р, микроелементите манган, желязо, силиций, калий и голяма гама етерични масла. Листата и цветовете имат противовъзпалително, спазмалогично и успокояващо нервната система действие. За консумация се използват основно младите листа. Старите листа също могат да се използват за храна, но предварително трябва да се протриват, за да омекнат. Застарелите листа са най-подходящи за изсушаване. Така те са отлична подправка за супи и предястия. Прибавени в салати, заместват краставиците. За ценните качества на това растение пише римският историк и природоизпитател Плиний, който споменава, че листата и цветовете на борагото се прибавяли в напитки, които прогонват мъката и меланхолията. Затова, за да проявяват по-голяма храброст, на римските войници по време на походи и битки им давали да консумират бораго. Оригинална е майонезата с бораго, която се приготвя по следния начин: смилат се или много ситно се накълцват 100-120 г листа от бораго и се смесват с 350-400 г майонеза, разбиват се добре в хаванче или в миксер. Сместа добива приятен зелен цвят. Сервира се като предястие или гарнитура за риба, шницел, кебапчета, карначета и др. С млади листенца може да се украсят сандвичи, приготвени от пастет, лютеница, хайвер и мек колбас, както и различни ордьоври. Цветовете за консумация трябва да се откъсват, когато са добре цъфнали. Може да се поставят в изстудени напитки за освежаване. Цветовете могат да се захаросат и така да се използват за украсяване на тестени десерти, торти и кремове. В последните години борагото е истинско откритие за козметиката - от него се приготвят кремове, които подмладяват кожата, правят я свежа и еластична. Това необикновено растение е от голямо значение за някои видове биопроизводство. Засадено сред редовете на ягодите, увеличава плодородието и по този начин намалява значително необходимостта от торене. След влизането ни в ЕС през 2007 г. борагото ще е много перспективна и ценена подправка както в домакинството, така и в заведенията за обществено хранене. Слагайки го в салатите, хората ще бъдат щастливи и в добро настроение, както са се чувствали древните римляни.

Бораго - и за лекарство, и за торти, и вместо тор
5266
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини