Начало » Хоби земеделие » Цветарство
06.11.2017 г.

Сълзите на момците

Ще ги видите сред храсталаци и по каменисти места

Родът на момковата сълза (Polygonatum) включва около 50 вида. Това са многогодишни тревисти растения, които в почвата оформят дебело месесто хоризонтално коренище. Най-често като декоративен се използва видът P.odoratum - ароматен полигонатум. Произхожда от Западна Европа, Китай и Япония. У нас се среща из гори и храсталаци в цялата страна до 1500 м н. в. По-рядко се открива и по каменисти тревисти места. През пролетта от коренището излизат по няколко изправени ръбести стъбла. На височина достигат от 15 до 50 см. Листата са разположени в два реда последователно от горната страна на стъблото. Те са почти приседнали. Формата им е продълговато яйцевидна. Дълги са 10-12 см и широки - 2-5 см. Периферията им е гладка, а повърхността - дъговидно жилкувана.
Цветовете на момковата сълза са много декоративни. Те са бели, с прост венчевиден околоцветник. Съставени са от 6 сраснали в тръбовидна камбанка листчета. Дълги са 2,5 см и завършват с 6 зеленикави зъбчета. Обикновено са разположени по 1-2 в пазвите на листата, към средата на стъблото, грациозно увиснали надолу. Тичинките са 6, прикрепени към средата на тръбичката. Цъфти през май-юни. Плодовете са синкавочерни месести ягодки. През август вече са узрели и придават привлекателен вид на растенията.

Настанете ги на полусянка
Момковата сълза не е много взискателно растение. Най-добре се развива на влажни почви, богати на хранителни вещества. Важно е те да не задържат излишните пролетни води. Предпочита сенчести места или полусянка.
Размножава се чрез семена и чрез разделяне на коренищата. Най-подходящият срок е през август. Оформят се групи или редове. Разстоянията за засаждане са 30 х 30 см. Полива се веднага. До есента растенията се прихващат. През вегетацията основна грижа е да се следи почвата да не изсъхва. На едно място може да останат повече от 10 години, без да се намалява качеството и количеството на цветовете.

И красиви, и полезни
Освен че са много красиви, растенията са и много полезни. Ароматните цветове привличат насекомите. От тях пчелите събират нектар. В коренището и плодовете се съдържат алкалоиди и гликозиди. Те действат благотворно на сърдечната дейност. От стари времена растението е използвано от българската народна медицина. Отвара от коренището се прилага външно, за разнасяне на подкожни кръвоизливи при контузии.
В съвременната медицина се прилага свежото коренище.
Подходящи партньори за момковата сълза са брунера, хоста, момина сълза и други.

Сълзите на момците
5365
 

Последни материали
Виж
От 24 д 27 юни се провеждат Световен конгрес на парфюмерията, съчетан с изложение
Родните етерични масла се представят на световната сцена в Женева
Обзор на Софийска стокова борса за периода 18-21.06.2024 година
Продавачите на фуражно зърно и слънчоглед на борсата понижиха офертите
Институт по аграрна икономика
Учените в ЕС дават съвети как да се усъвършенства ОСП
Ефектът от изпълнението на Стратегическия план за 2023 ще се види едва през 2025 г.
Младите фермери са заявили 81 на сто от допустимите за подпомагане площи през 2023 г.
София ще посрещне над 500 делегати от 150 държави
Междуправителствения комитет по изменение на климата ще заседава в България
Осъдиха директора на Центъра за оценка на риска по храните на Литва за подкупи
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини