Начало » Хоби земеделие » Цветарство
06.11.2017 г.

Сълзите на момците

Ще ги видите сред храсталаци и по каменисти места

Родът на момковата сълза (Polygonatum) включва около 50 вида. Това са многогодишни тревисти растения, които в почвата оформят дебело месесто хоризонтално коренище. Най-често като декоративен се използва видът P.odoratum - ароматен полигонатум. Произхожда от Западна Европа, Китай и Япония. У нас се среща из гори и храсталаци в цялата страна до 1500 м н. в. По-рядко се открива и по каменисти тревисти места. През пролетта от коренището излизат по няколко изправени ръбести стъбла. На височина достигат от 15 до 50 см. Листата са разположени в два реда последователно от горната страна на стъблото. Те са почти приседнали. Формата им е продълговато яйцевидна. Дълги са 10-12 см и широки - 2-5 см. Периферията им е гладка, а повърхността - дъговидно жилкувана.
Цветовете на момковата сълза са много декоративни. Те са бели, с прост венчевиден околоцветник. Съставени са от 6 сраснали в тръбовидна камбанка листчета. Дълги са 2,5 см и завършват с 6 зеленикави зъбчета. Обикновено са разположени по 1-2 в пазвите на листата, към средата на стъблото, грациозно увиснали надолу. Тичинките са 6, прикрепени към средата на тръбичката. Цъфти през май-юни. Плодовете са синкавочерни месести ягодки. През август вече са узрели и придават привлекателен вид на растенията.

Настанете ги на полусянка
Момковата сълза не е много взискателно растение. Най-добре се развива на влажни почви, богати на хранителни вещества. Важно е те да не задържат излишните пролетни води. Предпочита сенчести места или полусянка.
Размножава се чрез семена и чрез разделяне на коренищата. Най-подходящият срок е през август. Оформят се групи или редове. Разстоянията за засаждане са 30 х 30 см. Полива се веднага. До есента растенията се прихващат. През вегетацията основна грижа е да се следи почвата да не изсъхва. На едно място може да останат повече от 10 години, без да се намалява качеството и количеството на цветовете.

И красиви, и полезни
Освен че са много красиви, растенията са и много полезни. Ароматните цветове привличат насекомите. От тях пчелите събират нектар. В коренището и плодовете се съдържат алкалоиди и гликозиди. Те действат благотворно на сърдечната дейност. От стари времена растението е използвано от българската народна медицина. Отвара от коренището се прилага външно, за разнасяне на подкожни кръвоизливи при контузии.
В съвременната медицина се прилага свежото коренище.
Подходящи партньори за момковата сълза са брунера, хоста, момина сълза и други.

Сълзите на момците
5413
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини