Начало » Хоби земеделие » Цветарство
04.11.2017 г.

Върбинката обича яркото слънце

Върбинките (Verbena) са едни от най-обичаните цветя за балкона. Многообразието от цветове е резултат от работата на селекционерите. В древността представителите на това семейство Върбинкови (Verbenaceae) са били използвани за полагане на клетва, даване на дума, обет.
Те са многогодишни растения със стелещи или изправени стъбла и срещуположни окосмени листа. У нас се отглеждат като едногодишни. Цъфтят изобилно, продължително време от юни до октомври с най-различни обагрени цветове, които са събрани по върховете на стъблата.

Размножават се чрез семена. Тези на Verbena hybrida са дълги с жълтеникав до светлокафяв цвят. Сеитбата се извършва в края на февруари. Семената никнат след 15-20 дни при 18С. Освен чрез семена вербените се размножават и чрез резници през юли или през март, ако растенията през зимата са били съхранявани в зимна градина или оранжерия. При по-меки зими при условията на Южна България. Коренищата на V. venosa презимуват и започват да се развиват рано напролет като цъфтят по-рано и по-обилно. Върбинките обичат открити слънчеви места. Поливат се обилно, но не трябва да се допуска задържане на вода. Ако не се поливат редовно спират да цъфтят. Добре приемат торене с течни торове през 15 дни. Младите растения се засаждат на разстояние 20 см едно от друго. Прецъфтелите цветове се отстраняват.

Познати са около 80 вида върбинки, които произхождат главно от Южна Америка.
V. rigida е с твърдо стебло, а листната маса е рехава. Синьо-виолетовите цветчета образуват полукръгла повърхност с диаметър 2-3 см. V. hibrida има срещуположни листа на меки стебла. Цветовете са едри и кичести. V.сanadensis е най-дребната с розови цветчета. V. bonariensis прилича на малко цъфтящо храстче с наситени лилави цветове и височина 50-100 см. V. tenera е дребно растение с височина 15-20 см и дребни листа.

Върбинката обича яркото слънце
5939
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини