Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.11.2017 г.

Балкон като цветен водопад

Какво по-красиво от балкон, в който прелива яркото изобилие на петуниите. Грейналите им цветове, често излъчващи фин аромат, радват очите с всички багри на дъгата от пролетта до късна есен. Тези многогодишни цветя от семейство Картофови произхождат от Америка и са представени от около 30 естествени вида. От тях са създадени хибридни сортове, които впечатляват с красотата и многообразието си.

Обилно цъфтящи – непрекъснато се отварят огромно количество ароматни цветове до 5 см в диаметър. Те са непретенциозни изправени храстчета, виреят чудесно на слънчеви места на всякакви почви.
Едроцветни петунии – цъфтят с по-малко на брой цветове, но затова пък достигат 10 см в диаметър. Има както изправени, така и стелещи се форми.
Превъзходни (Superbissium) – имат огромни цветове, изпъстрени с тъмни жилки, вълнисти по краищата.
Напоследък с изключителна популярност се ползват сурфиниите. Това са най-красивите измежду стелещите се петунии. Цветовете им са до 6 см в диаметър, с наситени багри и характерна особеност – по-светло или по-тъмно от основния цвят гърло. Образуват пищни стъбла с дължина около метър. Те изискват повече грижи, за които се отплащат богато. Трябва да се поливат съобразно жегата – понякога и по два пъти на ден. Също така и често се подхранват – поне веднъж седмично. По време на буря или при дъжд лесно се повреждат, затова се засаждат на закътани места, където няма да ги вали, но слънцето ще ги огрява щедро.

Сурфинията има чудесна братовчедка с дребни листенца и цветчета. Тя е известна с името Million Bells (Милион звънчета) и е отделена в род Калибрахоа. Растенията са с тънки полуувиснали стъбла, плътно покрити от ситни, изящни виолетови, бели, вишневочервени и розови камбанки. Особено красив е сортът Теракота, който има оригинална теракотено-жълта багра. Тези петунии също се нуждаят от укритие срещу дъжда, но дългите им до 25-30 см стъбла са устойчиви на вятър. Най-добре се чувстват в окачени саксии на покрити балкони, изложени на слънчева светлина.
Всички петунии могат да се съхранят за следващото лято. За целта дългите стъбла се подрязват и растенията се настаняват на светло място при температура 12-14 градуса и умерено поливане. През февруари се преместват на топло и се поливат по-често. Скоро ще забележите новия растеж. Изчакайте, докато израснат 2-3 чифта листа и отчеснете резници с “пета”, т.е. с част от стъблото. Засадете ги, полейте, покрийте с полиетиленов плик и дръжте на топло – 20-22С. След 2 седмици, когато се вкоренят, ги засадете поотделно и щом дойде хубавото време, украсете с тях балкона си.

Балкон като цветен водопад
5034
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Да си отгледаме собствен разсад
Петуниите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини