Начало » Хоби земеделие » Малката градина
03.11.2017 г.

Листните въшки преобразяват овошките

Пръскайте преди завиването на листата

Листните въшки се появяват по овощните дървета всяка година. Зимуват като яйца, снесени през есента, около пъпките, в пукнатините на кората и под нея. Рано напролет яйцата се излюпват. Развиват няколко поколения. През есента се появяват мъжки и женски въшки, които снасят зимните яйца.

По ябълката
По ябълковите дървета може да се появи зелена ябълкова листна въшка. Тя може да се срещне и по крушата, дюлята, мушмула. Намножава се по долната страна на листата. Поврежда силно връхчетата на младите леторасти, които се деформират и изсъхват.
Червеноглавата ябълкова листна въшка има сивозелено, покрито с белезникав восъчен налеп тяло. Напада само ябълката. Причинява много характерни повреди по листата. Те загрубяват от горната страна, оцветяват се виолетово или червеножълтеникаво, завиват се надлъжно или напречно на централния нерв и стават трошливи. Въшките остават завити в тях. Листата изсъхват и опадат. Причинява повреди и по плодовете – на мястото на убождането се появяват червеникави петна.
Ябълково-живовляковата листна въшка е сивозелена, с червеникав оттенък. Развива се върху ябълката, а междинен гостоприемник са няколко вида живовляк. Листата пожълтяват, засъхват, завиват се като пури и опадат. В завитите листа остават колонии от въшки. През пролетта поврежда силно пъпките, цветовете и младите плодчета. Ражда голям брой ларви. Отделя силно “медена роса”.

По крушата и сливата
Крушовата листна въшка се настанява основно по крушата, а междинен гостоприемник е лепката. Тялото й е тъмнозелено до кафяво, покрито със сив восъчен прашец. Появява се рано и може да обхване – отделни клони и цели дървета. Листата пожълтяват, завиват се напречно, а по-късно като фунийка. Отделя силно “медена роса”, по която се развиват чернилни гъби.
По сливата може да се срещне малка сливова листна въшка. Напада джанката, сливата, прасковата, трънката. Дребен вид, със зелен или бледооранжев цвят. Причинява завиване и деформиране на листата. Поврежда силно младите леторасти на короната.
Същите повреди п о сливата и по другите костилкови видове причиняват голямата сливова и прашестата сливова листни въшки.
По прасковата може да се види прасковената листна въшка. Светлозелена или розова. Основен гостоприемник е прасковата, а междинни – голям кръг едногодишни културни и диви растения, между които домати, краставици, пипер, картофи, тютюн и др. По прасковата причинява накъдряна е и избледняване на листата и завиване на леторастите. Поврежда и цветовете. Към края на май и началото на юни тя напуска дръвчето, по което е развила 4-5 поколения и преминава по други гостоприемници.
Много опасна е и тъмната прасковена листна въшка. Тя е тъмнокафява до черна.

Листните въшки преобразяват овошките
18044
 

Последни материали
Виж
За ватора на химна
Честит 24 май, празникът на българската писменост!
Поредните италиански фермери са със запорирано имущество за измама със субсидии
Нашестиве на марокански скакалец
Внимание! В област Кърджали ще пръскат със самолети срещу скакалци
За сметка на кайсиите, пострадали от дъждове през периода на цъфтеж
Във Франция очакват ръст на реколтата от череши
Кланичното тегло е основен фактор на фона на поевтинелите фуражи
Производството на птиче месо в Германия нарасна през първото тримесечие
Високите температури без валежи и скорошните застудявания са основен проблем
Времето влошава перспективите пред реколтите от есенници в Молдова и Румъния
Свързани материали
Виж
Нападат различни видове културни и диви растения
Листните въшки по зеленчуковите растения
Борба с листните въшки по черешата
Съвети от професионалисти
Неприятели по зеленчуците в оранжериите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини