Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.08.2017 г.

Борба с листните въшки по черешата

По черешата силно вреди черната черешова листна въшка. Тя зимува като яйце по клонките, по пъпките. Рано напролет, още в края на март и началото на април, започва излюпването на блестящо черни въшки-основателки. Първоначално те се хранят с листенцата на набъбналите пъпки. По-късно преминават по долната страна на младите листенца и по връхчетата на развиващите се леторасти. Намножават се бързо и образуват многобройни колонии по тях. Нападнатите леторасти престават да нарастват и не се развиват. Връхните листа се завиват силно, почерняват и изсъхват. В завитите листа остават въшки, които при пръскането не могат да се засегнат.

През пролетта въшката продължава да се намножава по черешата и развива голям брой поколения. Плодовете се замърсяват силно от черната лепкава течност, отделяна при храненето на въшките, и по тях се появяват мравки. В началото на лятото се появяват крилати форми, които преминават по други дървета и по някои плевелни растения. В края на есента те се връщат отново по черешата и снасят зимните си яйца. Преди да се пръска, трябва да се изрежат издънките, които също се нападат от въшките.

Пръска се рано през пролетта, веднага щом се установи появата на въшки по връхчетата на леторастите и по листата. С ранното пръскане се предотвратява тяхното масово намножаване, което причинява завиването на листата. Подходящи препарати, дадени в доза за 10 литра вода са: пиримор 25ВГ – 10 г, карантинен срок 21 дни, вазтак 100ЕК – 3 мл, карантинен срок 7 дни, антио 33ЕК – 20 мл, карантинен срок 15 дни, ортен 75РП – 5 г, карантинен срок 21 дни, децис 2,5ЕК – 5 мл, карантинен срок 7 дни, Би58 – 7 мл, карантинен срок 21 дни, хостаквик 50ЕК – 10 мл, карантинен срок 3 дни,, карате 2,5ЕК – 2 мл, карантинен срок 7 дни

Борба с листните въшки по черешата
103745
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Пръскайте преди завиването на листата
Листните въшки преобразяват овошките
Нападат различни видове културни и диви растения
Листните въшки по зеленчуковите растения
Съвети от професионалисти
Неприятели по зеленчуците в оранжериите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини