Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.11.2017 г.

Капризните стайни бонсаи

Субтропическите са за балкона, тропическите за стаята

Според нуждите им стайните бонсаи могат да се поставят на едно ниво с най-капризните растения. Ако не се грижите правилно за тях, те могат да загинат или да изглеждат наистина много зле.

Продължителността на светлата част от деня в умерените ширини е по-кратка, отколкото е в тропиците и субтропиците, откъдето издват повечето бонсаи. Особено това се забелязва през студените месеци. Различните видове бонсаи се нуждаят от различно осветление, което трябва да се уточно имайки предвид конкретното растение. При избора на място за бонсая обърнете внимание на следните параметри:
- страната на светлината (север, юг, изток, запад);
- разстоянието от прозореца;
- ъгъла, под който падат слънчевите лъчи;
- наличието на вътрешни препятствия за светлината;
- цвета на стените и перваза.
Трябва да се има предвид, че завесите интензивно поглъщат слънчевите лъчи. Затова, ако бонсаят се намира зад тях, през деня трябва да ги повдигате, за да достигне светлината до растението.

Субтропическите видове бонсаи (мирка, маслина, нар, розмарин) през зимата трябва да се държат при температура 5-15 градуса, а през лятото да се изнасят на балкона.
Тропическите видове през цялата година трябва да се държат при температура 18-25 градуса. през лятото расетнията се оставят в закрито помещение. Тропическите растения не трябва да са на каменен перваз, ако под тях няма радиатор.
Колкото е по-висока температурата, на която държите растенията, от толкова повече светлина, вода и хранителни средства се нуждаят те. Колкото е по-ниска температурата, толкова по-малко поливайте и подхранвайте растенията.

Като правило влажността на въздуха в градските жилища е недостатъчна за бонсая. Най-скъпият начин е да му осигурите електрически увлажнител, а по- простият е да поставите бонсая в плосък съд на пластмасов поднос, напълнен с вода. Дъното на подноса трябва да е покрито в малки камъчета или решетка и отгоре да поставите растението. Водата трябва да се поддържа на едно ниво. Ефективността на тази система се повишава, ако поставите съда на радиатор.
Почвата в съда на бонсая трябва да е влажна, но е и мокра. При поливане водата трябва да достигне дъното на съда. При лоша водопроницаемост почвата трябва да се полее 2-3 пъти, докато не се увлажни всяка песъчинка от почвата. През лятото бонсаят се нуждае от повече вода, отколкото през зимата. Субтропическите растения през лятото се поливат колкото се може по-рядко: почвата трябва да бъде относително суха, а тропическите изобщо не понасят студена вода. Можете да използвате и вода от водопровода, но трябва да придобие стайна температура.

Готовите смеси за стайни растения, които се продават, не са пригонди за бонсаите. Като правило такава почва съдържа множество дребни частици. В краен случай, тя може да се използва като добавка към основната почва.
Три смеси:
- по 2 части глина, хумус и дребен чакъл или камъчета;
- 3 части глина, 5 части хумус и 2 части камъчета;
- 1 част глина, 5 части хумус и 2 части камъчета.
Като хумус можете да използвате листовка, торф, а също така и компост с високо съдържание на хумус. В почвената смес можете да добавите малко количество органични торове.
Всички компоненти внимателно се смесват и след това в продължение на 15 мин се нагряват в съд при температура 100 градуса, за да се унищожат семената на плевелите и причинителите на болести. Първите две смеси имат неутрална реакция, а третата е с повишена киселинност. Можете да понижите киселинността с добавянето на калции, което се смесва с органическите торове.

Капризните стайни бонсаи
9940
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Капризите на интериорните бонсаи
Имайки самите те здраво стебло, действат укрепващо и на нашия организъм
Бонсаите отварят света на духовното
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини