Начало » Хоби земеделие » Цветарство
01.11.2017 г.

През март страшничето се оцветява

Засадете през есента, за да се радвате след зимата

С настъпване на ранната пролет едно нежно растение развеселява двора или балкона - синята съсънка (Anemone hepatica). Тя може да се намери у нас в предпланинския пояс из гори и храсталаци. Известна е още и като “гълъбови очички”, “потайниче” и “страшниче”.
Синята съсънка е многогодишно тревисто растение, което развива силно коренище. От него излизат по няколко триделни, почти кожести листа. От горната страна са тъмнозелени, а от долната - светлозелени или слабо виолетови. Покрити са с власинки и са събрани в розетка. Развиват се едновременно с цветовете. Цветните дръжки са до 15 см дълги и завършват с дребен около 2 см цвят. Венчелистчетата им са от 6 до 9, а ефектните тичинки са многобройни. Освен местни форми, у нас се отглеждат и няколко внесени от чужбина хибридни сорта с кичести цветове. Най-често баграта им е небесно синя, но има виолетови, розови, дори и бели. Масовият цъфтеж настъпва през март, но хибридните форми цъфтят до юни.

Най-подходящото място за тези растения е полу-сенчестото. Почвата трябва да е лека, но богата на хранителни вещества и винаги влажна. Използват се за оформяне на ефекти групи край декоративни храсти или в алпинеуми.
Растенията се размножават чрез разделяне на туфата през есента. Най-подходящ срок за засаждане е през септември-октомври, за да успеят да са вкоренят добре до настъпване на студовете и да цъфтят още първата пролет. Разстоянията между растенията са 20 х 20 см. Ако се използват семена, те се засяват през есента в лехи, оформени на полусянка. Пониците се пикират на разстояние 4 х 4 см. Когато растенията укрепнат се засаждат на постоянно място. В градски условия анемоне хепатика се отглежда в саксии или сандъчета. Подходящи са северни балкони, където растенията остават да презимуват.

Синята съсънка е изключително ценно лечебно растение. Надземните органи по време на цъфтеж съдържат анемонал, гликозида хепатилобин, сапонини, танини, смолисти вещества и др. Лечебното действие се изразява в това, че стимулира функциите на черния дроб. Според поверията, най-чародейно е действието на страшничето при уплаха.

През март страшничето се оцветява
4129
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини