Начало » Хоби земеделие » Цветарство
01.11.2017 г.

През март страшничето се оцветява

Засадете през есента, за да се радвате след зимата

С настъпване на ранната пролет едно нежно растение развеселява двора или балкона - синята съсънка (Anemone hepatica). Тя може да се намери у нас в предпланинския пояс из гори и храсталаци. Известна е още и като “гълъбови очички”, “потайниче” и “страшниче”.
Синята съсънка е многогодишно тревисто растение, което развива силно коренище. От него излизат по няколко триделни, почти кожести листа. От горната страна са тъмнозелени, а от долната - светлозелени или слабо виолетови. Покрити са с власинки и са събрани в розетка. Развиват се едновременно с цветовете. Цветните дръжки са до 15 см дълги и завършват с дребен около 2 см цвят. Венчелистчетата им са от 6 до 9, а ефектните тичинки са многобройни. Освен местни форми, у нас се отглеждат и няколко внесени от чужбина хибридни сорта с кичести цветове. Най-често баграта им е небесно синя, но има виолетови, розови, дори и бели. Масовият цъфтеж настъпва през март, но хибридните форми цъфтят до юни.

Най-подходящото място за тези растения е полу-сенчестото. Почвата трябва да е лека, но богата на хранителни вещества и винаги влажна. Използват се за оформяне на ефекти групи край декоративни храсти или в алпинеуми.
Растенията се размножават чрез разделяне на туфата през есента. Най-подходящ срок за засаждане е през септември-октомври, за да успеят да са вкоренят добре до настъпване на студовете и да цъфтят още първата пролет. Разстоянията между растенията са 20 х 20 см. Ако се използват семена, те се засяват през есента в лехи, оформени на полусянка. Пониците се пикират на разстояние 4 х 4 см. Когато растенията укрепнат се засаждат на постоянно място. В градски условия анемоне хепатика се отглежда в саксии или сандъчета. Подходящи са северни балкони, където растенията остават да презимуват.

Синята съсънка е изключително ценно лечебно растение. Надземните органи по време на цъфтеж съдържат анемонал, гликозида хепатилобин, сапонини, танини, смолисти вещества и др. Лечебното действие се изразява в това, че стимулира функциите на черния дроб. Според поверията, най-чародейно е действието на страшничето при уплаха.

През март страшничето се оцветява
4215
 

Последни материали
Виж
Правителството одобри коефициента по Закона за експортното застраховане за 2024
Министерският съвет прие решение за отнемане на земеделски земи от Министерството на отбраната
Ще се проведе на 24 юни в Люксембург
Одобрена е българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС
Решения на Министерския съвет
Първи промени в горските такси, които от 2013 г. не са пипани
Решения на Министерския съвет
През миналата година фонд „Земеделие“ е превел на стопаните над 2,8 млрд. лв.
Вносът е нараснал с 4 на сто с основен доставчик Украйна
Износът на мека пшеница от ЕС изостава с 5 на сто 20 дни преди края на сезона
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини