Начало » Хоби земеделие » Малката градина
29.10.2017 г.

Как растат дърветата

Обработвайте почвата около фиданките през ранна есен, за да се възстановят корените

Растежът е една от основните прояви, свързани с жизнеността, плододаването и дълголетието на овощните растения. През пролетта той започва с отварянето на листните пъпки и завършва със залагането на връхната пъпка на летораста. Това е т. нар. фаза на буйния растеж, през която се оформя дължината на новия прираст. През тази фаза се натрупват много дребни клетки, от които се получава слабо надебеляване на летораста. След приключване на буйния растеж, тези клетки започват много бързо да нарастват, което довежда увеличаване дебелината на клонките. Това е втората фаза известна като фаза на тихия растеж.
Растежът за удължаване на леторастите и формирането на листата и пъпките започва при повишение на средноденонощните температури над 8С и приключва до към началото или средата на лятото. При младите дръвчета той може да продължи и до началото на есента. Тихият растеж започва през втората половина на лятото и продължава чак до началото на есента. През тази фаза се провежда присаждането на спяща пъпка.

От какво зависи
Основните фактори, които оказват влияние върху силата и продължителността на растежа, са хранителният и водният режим на почвата, температурните условия, резитбите и не на последно място възрастта на растенията. Когато през предната година растенията са добре запасени с хранителни вещества и пролетта настъпи по-рано, а през лятото няма изключителни горещини и засушавания, растежът е по-силен и по-продължителен. Силата на растежа зависи и от наследствените особености на вида и сорта и особено от подложката. Използването на слабо растящите подложки при ябълката и круша, а също така и споровите сортове при ябълката и някои други видове, дават възможност да се ограничи растежът и да се създадат по-гъсти и интензивни насаждения. В този случай, за да се поддържа по-добър растеж са необходими много по-големи грижи за насажденията – торене, напояване, обработка и много по-силни резитби.

Резитбата оказва влияние
Освен климатичните фактори и почвените условия значение за растежа са грижите за растенията. Много ефективно влияние върху растежа оказват резитбите. С летните резитби може да се ограничи развитието на силно растящите дървета и подложки. Могат да се формират корони с по-малки размери на видовете, при които няма подходящи слаборастящи подложки. За влияние върху растежа са основно зимните резитби. Когато той е много силен, резитбите са минимални и особено за съкращаване на клонките. В този случай се оказва влияние върху растежа на силните клонки чрез навеждане. Така може да се ограничи растежът на дължина и да се предизвика по-силно разклоняване и формиране на повече плододаваща дървесина. При изправяне на по-слаба клонка пък може да се засили растежът й и да се превърне в скелетна част. По-силните резитби за просветляване и съкращаване е един от най-ефикасните начини за засилване на растежа при застаряващите дървета.

Когато плодовете зреят, корените не растат
Растежът на надземните органи е в пряка зависимост от растежа на корените. Те започват да се развиват с около 4-6 седмици преди разпукване на пъпките и и продължават до началото на зимата. Зимният покой при тях е много кратък. При корените се наблюдават два максимума на растеж – през пролетта и през есента. Когато плодовете нарастват и зреят, растежът на корените е много слаб. Двата растежни импулса при корените трябва да се имат предвид при засаждането и есенните обработки. Колкото по-рано се засадят дръвчетата и се извърши есенната обработка, толкова по-бързо се възстановяват наранените корени.
Основните фактори, които оказват влияние върху растежа на корените са водният, въздушният, топлинният и хранителният режим на почвата. Необходимо е почвата да бъде оптимално овлажнена. При преовлажняване, и особено през вегетационния период, се получава задушаване на корените и това предизвиква загиване на растенията. Особено чувствителни са черешата, прасковата и кайсията и др. В почвата трябва да има достатъчно въздух, необходим за дишане на корените. Обработката, торенето и оптималното овлажняване са основните фактори, които допринасят за подобряване на условията за растежа на корените.

Как растат дърветата
12141
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Разпространяват се фалшиви имейли от името на НАП
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини