Начало » Хоби земеделие » Малката градина
26.10.2017 г.

Бодливото грозде се нуждае от силна резитба

Най-добри добиви се получават от храстите до 10-12 години

Бодливото грозде е типичен храст, който достига на височина най-много до 1-2 м. От основата на храста и подземното стъбло всяка година израстват голям брой нови издънки, които образуват разклонения до четвърти порядък. Издънките и разклоненията са покрити с бодли. Плододаването е най-добро върху младите стъблени образувания – до 4-5-годишна възраст, затова редовно се премахват застаряващите стъбла. Цъфтежът протича през април – до началото на май и цветовете се самоопрашват. Зреенето настъпва към средата на юни и продължава до края на юли. Плодовете не зреят едновременно и беритбата се извършва на няколко пъти. При подходящи условия и добри грижи от един храст могат да се получат до 5-7 кг плодове.
Животът на бодливото грозде може да продължи до около 20 години, но най-добри добиви и качествени плодове се получават от храстите до 10-12 г.

Бодливото грозде е сравнително студоустойчив и не много влаголюбив вид. Може да се отглежда и на по-плитки и сравнително по-бедни почви, със средно кисела до слабо кисела реакция. Успява както на по-леки, така и на по-тежки почви. Не понася силно преовлажнените и високо ниво на подпочвени води. Сравнително добре се развива и при частично засенчване, което позволява отглеждането му като подкултура в овощните градини. Преди засаждането му почвата обработва на по-голяма дълбочина и на 1 кв. м се внасят по 4-6 кг угнил оборски тор, 120-130 г фосфорен и 20-30 г калиев.
Най-използваният начин за размножаване на бодливото грозде е чрез вкореняване на положници (хоризонтални) или вертикални отводи. Може да се размножава и чрез разделяне на младите храсти. За методът с положници се използват по-млади храсти, на които предварително се извършва силна резитба. През пролетта 3-5 едногодишни издънки се полагат в браздички с дълбочина около 6-8 см, като върховете им остават да стърчат над почвата. След като от пъпките на положниците прораснат леторасти и достигнат 10-15 см те леко се загърлят в основата. След 2-3 седмици се извършва второ загърляне с влажна и рохкава почва. При недостатъчно валежи се полива редовно, за да се получи вкореняване. Отводите могат да се извият и дъговидно, като се прикрепват с дървена кукичка и връхната част от тях остава над почвата. В този случай от един отвод се получава само едно растение. При по-бедни почви желателно е почвата предварително да се натори с угнил оборски тор, както и да се извършат 1-2 подхранвания с азотен тор. До есента издънките се вкореняват и може да се извадят и да се засадят на постоянно място. По-слабите издънки се засаждат за довкореняване.
Засаждането е най-добре да се извърши през есента, но може и рано напролет, когато става и изваждането им от вкоренилището. Разстоянията на засаждане са около 0,8–1 м в редовете и 1,5-1,8 м между тях. Ако температурите позволяват и почвата не е сковата от лед, то можете да допълните градината си с цариградско грозде и сега.

Бодливото грозде се нуждае от силна резитба
6029
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Да размножим бодливото грозде
Късно ли е за бодливото грозде?
Най-добре е да използвате млади издънки за отводи
Как да размножим бодливото грозде
Студът е кошмар за бодливото грозде
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини