Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.10.2017 г.

Португалската дюла не става за дълго съхранение

Португалската дюла не става за дълго съхранение

Едри жълти топки греят сред дърветата в есенното време. Дюлите са вече готови за бране, ще дочакат зимата в хранилището. Но за да се запазят по-дълго е важно да бъдат откъснети в точния момент. На пръв поглед – лесна работа. Но не е съвсем така.
В последните си дни дюлите нарастват интензивно с по 2 до 4 г на ден. Преждевременно обрани ще останат по-малки и вкусът им няма да е най-добър. При закъсняване пък част от плодовете ще окапят, ще се наранят и няма дълго да издържат. Навреме обраните плодове по-рядко се засягат горчиви петна.
Дюлите се берат, когато цветът на кожицата им от зеленикав става жълтеникав, а семената са покафенели. Мъхът от тях е намалял и лесно се премахва, внимателно се повдигат и се завъртват. Късат се без дръжки, защото клончето, което носи плода има пъпки, а те на следващата година ще дадат цветове.
За да се запазят по-дълго и по-добре не оставяйте плодовете на открито и не ги покривайте, защото лесно ще загният. Наредете ги в касетки, без да се допират върху пласт от суха слама. Може да се съхраняват в едно помещение с ябълки. Но не и с круши, защото те ускоряват доузряването и съкращават срока на съхраняването.
В помещението трябва да се поддържа температура от 4 до 8°С и по-ниска относителна влажност на въздуха – около 60 %. Запазват се добре и в обикновени северни помещения, там през първия месец може да се поддържа температура около 8 градуса, а по-късно – до 2-4 градуса. В най-студените часове на деня се проветрява.
Чудесният плод със специфичен аромат и вкус притежава цял набор от витамини – А, С, Е, групата В, а също калий, калций, фосфор, желязо, манган, магнезий, бор, мед, титан. Дюлите обаче не се ядат веднага след обирането. В много случаи се налага да постоят известно време преди да се преработят.
Масово разпространеният у нас сорт Португалска дюла не е подходящ за по-дълготрайно съхраняване, защото лесно придобива т. нар. горчива ямка. Повече издържат плодовете от сортовете Асеница, Хемус, Тримонциум, Триумф.
Още в миналото се е смятало, че дюлите оказват благотворно действие на стомашно-чревния тракт. Заради повечето пектин пък се използват като кръвоспиращо средство. Слузните вещества действат добре на възпалените лигавици, на дихателните пътища и храносмилателната система. Семената се използват при ларингити, фарингити, бронхити. В 200 мл вода се накисва половин чаена лъжичка семена, престоява 12 часа, прецежда, количеството се изпива на четири пъти през деня.
Срещу кашлица може да се направи и отвара от дюлево семе заедно с листа на подбел - 1/2 чаена лъжичка дюлево семе и 5 чаени лъжички от подбела се варят петнадесетина минути в 500 г вода. Пие се топла отвара с мед.

Португалската дюла не става за дълго съхранение
1916

Последни материали
Виж
Учени създадоха биохербицид от плевели, способен да се конкурира със синтетични аналози
Засяваме късните зеленчуци
Мусака с кускус
Билкови настойки и отвари срещу неприятели в градината
Брюксел
На 18 юни ще се проведе последният съвет на ЕС под румънско председателство
Фермерите получават ориентир за корекция на прилаганите земеделски практики
Разработват светофари за оценка състоянието на британските почви
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2019

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам