Начало » Хоби земеделие » Малката градина
22.10.2017 г.

Португалската дюла не става за дълго съхранение

Едри жълти топки греят сред дърветата в есенното време. Дюлите са вече готови за бране, ще дочакат зимата в хранилището. Но за да се запазят по-дълго е важно да бъдат откъснети в точния момент. На пръв поглед – лесна работа. Но не е съвсем така.
В последните си дни дюлите нарастват интензивно с по 2 до 4 г на ден. Преждевременно обрани ще останат по-малки и вкусът им няма да е най-добър. При закъсняване пък част от плодовете ще окапят, ще се наранят и няма дълго да издържат. Навреме обраните плодове по-рядко се засягат горчиви петна.
Дюлите се берат, когато цветът на кожицата им от зеленикав става жълтеникав, а семената са покафенели. Мъхът от тях е намалял и лесно се премахва, внимателно се повдигат и се завъртват. Късат се без дръжки, защото клончето, което носи плода има пъпки, а те на следващата година ще дадат цветове.
За да се запазят по-дълго и по-добре не оставяйте плодовете на открито и не ги покривайте, защото лесно ще загният. Наредете ги в касетки, без да се допират върху пласт от суха слама. Може да се съхраняват в едно помещение с ябълки. Но не и с круши, защото те ускоряват доузряването и съкращават срока на съхраняването.
В помещението трябва да се поддържа температура от 4 до 8°С и по-ниска относителна влажност на въздуха – около 60 %. Запазват се добре и в обикновени северни помещения, там през първия месец може да се поддържа температура около 8 градуса, а по-късно – до 2-4 градуса. В най-студените часове на деня се проветрява.
Чудесният плод със специфичен аромат и вкус притежава цял набор от витамини – А, С, Е, групата В, а също калий, калций, фосфор, желязо, манган, магнезий, бор, мед, титан. Дюлите обаче не се ядат веднага след обирането. В много случаи се налага да постоят известно време преди да се преработят.
Масово разпространеният у нас сорт Португалска дюла не е подходящ за по-дълготрайно съхраняване, защото лесно придобива т. нар. горчива ямка. Повече издържат плодовете от сортовете Асеница, Хемус, Тримонциум, Триумф.
Още в миналото се е смятало, че дюлите оказват благотворно действие на стомашно-чревния тракт. Заради повечето пектин пък се използват като кръвоспиращо средство. Слузните вещества действат добре на възпалените лигавици, на дихателните пътища и храносмилателната система. Семената се използват при ларингити, фарингити, бронхити. В 200 мл вода се накисва половин чаена лъжичка семена, престоява 12 часа, прецежда, количеството се изпива на четири пъти през деня.
Срещу кашлица може да се направи и отвара от дюлево семе заедно с листа на подбел - 1/2 чаена лъжичка дюлево семе и 5 чаени лъжички от подбела се варят петнадесетина минути в 500 г вода. Пие се топла отвара с мед.

Португалската дюла не става за дълго съхранение
8510
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини