Начало » Хоби земеделие » Цветарство
19.10.2017 г.

Невенът цъфти чак до сняг

В името му народът е втъкал прекрасното му качество да не увяхва лесно. Иначе в науката е записано като Calendula officinalis. Неговата родина е Средиземноморието, където расте навсякъде, но вече е едно от най-разпространените цветя в света. От рода Календула са известни около 30 види. Използват се като компоненти на цветни масиви в обществени градини или за производство на рязан цвят през цялата година. Заради ценните лечебни качества невенът се отглежда и като медицинско растение. Невехнещата му хубост и лековитите му свойства са му отредили място и почти във всеки български двор.

Невенът е едногодишно тревисто растение. Коренът му е слабо развит. При достатъчна хранителна площ стъблото силно се разклонява. То ръбесто, крехко и високо 50-60 см. Листата са елипсовидно удължени, без дръжки, с тъпи върхове и с жлезисти власинки, които отделят специфичен аромат. Цветовете са разположени на върха на стъблените разклонения. Цвят, като цвета на невена ботаниците наричат кошничка. Когато те са устроени от един ред езичести цветове и имат по-тъмен диск от тичинкови цветове, ги определят като прости. Има сортове с кичести и много красиви цветове. При тях диск няма, защото той е запълнен от езичести цветове. Цветовете достигат до 10 см в диаметър. Най-често баграта им е оранжево-жълта. Селекционирани са сортове с различни нюанси на жълтата багра, но белите и досега остават мечта на селекционера. Цъфтежът продължава от ранна пролет до късно през есента. Семената са дъговидно извити, с неравна повърхност и са леки - около 120 броя в 1 грам.

Характерно за невена е, че не е взискателен към условията на отглеждане. Вирее на всички видове почви. Понася полусянката, въпреки че по-красиви са добре огряваните от слънцето цветове. Най-ценното качество на невена е, че не е взискателен към топлината. Младите растения понасят понижение на температурата до няколко градуса под нулата. Поради това трудности по отглеждането му няма. При засяване на семената през март растенията зацъфтяват през лятото, а засетите през септември дават цветове рано напролет. Най-подходящият начин за размножаването е пряката сеитба на семената без предварително производство на разсад. Засяват се на дълбочина 1 см при разстояние между редовете 50 см и в реда 20 см.
Колкото и да е непретенциозно цвете невенът, и то има нужда грижи. Почвата трябва да се поддържа чиста от плевели. Ако не е достатъчно плодородна и растенията се развиват бавно, трябва да се подхранят със 20 г на квадратен метър смес от азотни, фосфорни и калиеви торове. Когато прецъфтяват цветове, растенията губят декоративната си стойност. Затова ги откъсвайте с дръжки до най-близкия лист. Така ще предизвикате вторично разклоняване, ще се образуват нови пъпки и растенията ще останат свежи и красиви до късно през есента.
Ако събирате семена, събирайте ги преди да са напълно узрели, защото лесно е оронват. Те узряват добре, когато растенията се изрежат, навържат се на снопчета и се изсушат на проветриво място. Имайте предвид, че невенът е кръстосано опрашващо се растение и ако наблизо се отглеждат различни сортове, няма да получите семена от желания сорт.

Невенът цъфти чак до сняг
11948
 

Последни материали
Виж
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
БФС
За пореден път фермери искат Гаранционен фонд за компенсиране при бедствия
По-малка административна тежест
Младите и малки стопани ще попълват по-малко документи при получаване на субсидиите по ПРСР
Заплатите в производството ще бъдат вдигнати с 10% от май
Директорът на „Ел Би Булгарикум“ представи оздравителен план на държавната компания
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини