Начало » Хоби земеделие » Цветарство
18.10.2017 г.

Лизантусът – красота за един сезон

Това растение произхожда от Северна Америка - Тексас, Колорадо, Мексико. В родината си е многогодишно, но като декоративно се отглежда като едногодишно. При това то е познато едва от 1990 година, когато като с експлозив се разнесе из целия свят. Известна е и под синонима еустома.
Как да разпознаете тази красавица? На цветния пазар у нас сега се продават както рязан цвят за букети, така и саксии с лизиантус. Стъблата са стройни, изправени, разклоняващи се. Елиптичните листа са със заострено връхче. Цветовете са много красиви. Докато са на пъпки са източени на височина и наподобяват пъпките на елегантни розички. Биват прости и кичести. А баграта им е най-разнообразна - бяла, розова, синя, лилава. Много оригинална са сортове с две багри, при които периферията на венчелистчетата е обточена в контрастна на основната багра.
Лизиантусът може да се отглежда и на открито, но за сега у нас се предлага в саксии. За да са красиви растенията на вашият балкон ще трябва да знаете, че те обичат много светлина и предпочитат да бъдат пряко огрявани от слънцето.
Имайте предвид, че тази красота е за един сезон. Саксиите не се внасят за зимуване. Някои упорити цветари обаче разделят старите растения, като всеки дял засаждат в отделна саксия. Зимуват ги при няколко градуса над нулата, колкото да изживеят без да измръзнат. Рано напролет с увеличаване на температурата, увеличават и поливането. Такива растения са по-мощни, бързо се разклоняват и рано зацъфтяват.

Растенията се размножават предимно чрез семена. Те са много дребни. Засяват се през февруари в закрити помещения. За да поникнат им е необходима температура 22-24 С, а почвата трябва да е добре навлажнена. Лизантусът обичат много калций и фосфор. Затова когато се подготвя почвената смес, тя трябва да се съставя от равни части варовита почва, много добре разложен оборски тор и пясък. Когато премине опасността от слани, можете да изнесете саксиите на слънчеви балкони. Ако поливате редовно през цялото лято ще се радвате на несравнима красота.

Лизантусът – красота за един сезон
3151
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини