Начало » Хоби земеделие » Цветарство
18.10.2017 г.

Да засадим розите като по учебник

Розите се засаждат както през есента, така и през пролетта. Някои градинари предпочитат пролетното засаждане, въпреки че растенията ще цъфнат няколко седмици по-късно, отколкото тези, засадени през есента. За сметка на това обаче през лятото те ще имат възможност да укрепнат и да се подготвят добре за зимата. Но при всички случаи успехът зависи много от правилното засаждане.
Розите обичат рохкава, богата на хумус, добре подхранена почва и растат зле на прекалено лека, песъклива или много тежка, глинеста почва. Колкото е по-бедна почвата, толкова по-голяма трябва да се посадъчната яма. Обикновено нейният размер, който е достатъчен за разполагането на корените, е 40 на 40 см. Ямата се запълва с плодородна смес от прегорял компост, пясък и градинска почва (горният слой на почвата, който е свален при изкопаването на дупката), взети в равни количества. Не добавяйте в сместа минерални торове, от които корените могат да изгорят. Плетистите рози се засаждат така, че чувствителното място на извиване да е закопано на 5 см. Розите с корени и розите от саксии се засаждат без да се загърлят.

Как да го направим?
Розите обичат слънчевите, добре проветриви места с леки, богати на хумус почви. Преди засаждането махнете всички плевели и разрохкайте почвата с вила на дълбочина около 50 см.

1. Преди да се засадят растенията трябва да се изрежат, като се оставят 3-4 филиза с по 2-3 пъпки на всеки. Корените с изключение на тънките, също трябва да се подрежат до 15-20 см и задължително ги поставете в кофа с вода за няколко часа.
2. Дупката за засаждане или траншеята трябва да бъде достатъчно дълбока, за да не се сгъват корените, а мястото на извиване, за да се избегне замръзването, трябва да е на 5 см дълбочина. В ямата насипете влажна почва, внимателно разпределете на нея корените и засипете с торопочвена смес.
3. Почвата около посаденото растение трябва да се уплътни, растението за се съкрати на 15-20 см, за да се защити от студовете.
4. Трябва да се полее основно и да се поддържа влажността на почвата в следващите няколко седмици, докато растението се вкорени добре. За да не попада цялата вода в корените на растението, около него се прави борд от почва. когато розата започне да расте, растението се скъсява и се мулчира с торф, слама или други материали на слой до 5 см.

Качествените растения
При покупката обикновено се налага да избирате между рози в саксии или контейнери и рози с открита коренова система. Трябва да обърнете внимание на това, корените на растенията от втората група да са здрави и жилави, а стеблата да са силни и сочни. Розите със слаби, тънки стебла и малко, дори леко подсушени корени трудно преживяват. Не оставяйте растенията с открити корени на въздух, където те бързо ще изсъхнат, а преди засаждането им за 4-5 часа ги поставете в кофа с вода.
Контейнерните рози са много скъпи, но те преживяват много по-добре засаждането и са по-надеждни. Те трябва да седят в саксията плътно – това е признак, че розата е отгледана в този съд, а не е засадена в него преди продажбата.
Контейнерните рози често се продават вече цъфнали. Взимайки разсад с оголени корени, обръщайте внимание не само на корените, но и на стеблата.

Да засадим розите като по учебник
10568

Последни материали
Виж
Сушата през 2021 и 2022 година натисна производството и съответно износа
Унгарските пчелари също страдат от нелоялната конкуренция
При проверка на местен язовир извадиха поредните 1250 метра бракониерски мрежи
Дариха 40 килограма уловена от бракониери риба на зоопарка в Бургас
Изплащането започва още идната седмица
Обявиха ставките по de minimis от меморандума
Големият внос също е под въпрос заради ограничения от световните производители
Незадоволителното качество на кромида в ЕС ограничава предлагането
Цената падна до 253 долара за тон
Ливан закупи на търг 30 000 тона украинска пшеница
За подобряване на дейността и конкурентоспособността на земеделските стопани
БФС и ЦКС организират коледни фермерски базари в София
Свързани материали
Виж
Какво да садим около розите
Колко живеят розите?
Как правилно за подхранваме розите през вегетационния им период?
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини