Начало » Хоби земеделие » Малката градина
18.10.2017 г.

Екологичен дизайн

Екодизайнът е опит да се създаде градина като определена екоосистема, където растенията са подбрани не само по естетически принцип на съчетаемост, но и по принципа на общи изисквания към условията на отглеждане. В такава градина растенията не само прекрасно съществуват едно до друго, но и се отличават със завидна устойчивост към всякакъв род неблагоприятни фактори и отсъствие на задължителни грижи. Те успешно се противопоставят на плевелите, тъй като растат в оптимални за себе си условия и вследствие на това имат повишена жизнена сила.

Не се намесвайте много
Градината, създадена на основата на принципите на екодизайна, не се нуждае от особени грижи. Точно противоположно се намира ланшафтния дизайн. Задачата на собственика на екоградина, се заключава само в това да регулира жизнените процеси в градина, само леко да подправя и коригира естественото развитие на растенията (от време на време да коси тревата на откритите участъци, за изрязва засъхналите и сгъстяващи клонки, да удържа натиска на по-агресивните растения и т. н.).

Изследвайте преди да изградите
Идеята за екодизайна се определя не само и не толкова от желанието на заявителя, колкото от конкретните условия на дадения участък. Тук важни фактори са всички: почвата, осветеността, режимът на овлажняване, растящата на участъка растителност и др. Създаването на градината се предшества от сериозни изследвания на участъка и неговата растителност (анализ на почвата, определяне на нивото на подпочвени води, оценка на фитосанитарното състояние, изучаване на съществуващата растителност и др). Само след такъв анализ може да се пристъпи към планиране на бъдещата градина.


Основни принципи при планирането на екоградина
1. Приветстват се естествените релефи, които могат да станат изненадата в градината – хълмове, склонове и др.
2. Водата в градината я оживява, придава на градинския пейзаж неповторимост. Нека да има дори само едно блато или малко изкуствено езеро.
3. Максимално се съхранява съществуващата растителност, особено дървета и храсти.
4. За създаването на естествен пейзаж основно се използват местни дървета и храсти или растения, които са устойчиви на местния климат.
5. От цветните култури предпочитания се отдават на растенията, които се вписват добре в “природната градина”: маргаритки, камбанки, астилбе, различни божури, лилиуми и др. Растанията се подбират така, че те да се съчетават добре едно с друго в естетически и в екологичен план, да са непретенциозни и устойчиви, да не страдат много силно от вредители.
6. Градината трябва да бъде красива през всяко време от годината. Като се има предвид това се подбират дървета и храсти, цветята се засаждат така, че да създават илюзия за непрекъснат цъфтеж.
7. По-голямо внимание се отделя на всевъзможните почвопокривни растения, на първо място тези от тях, които не се нуждаят от особени грижи и могат да се противопоставят на плевелите.
8. За направата на пътечки (ако са нужни) се използват природни материали – дърво, камък, чакъл. Желателно е също така да се използват природни материали и при строителството на градински постройки.
9. Ако има такава възможност, градината не трябва да се губи в себе си, а да включва в себе си природния пейзаж. Във всеки случай трябва да избягвате претрупване на пространството, дори ако то е относително малко.

Екологичен дизайн
3836
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Еврофинансиране на българската природа
Екологичен проект за опаването на прилепите в пещерите на Странджа
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини