Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.10.2017 г.

Да сложим зеленчуци и в стаята

Много зеленчуци могат успешно да се отгледат в помещенията така, както и цветята и декоративните култури. Зеленчуците в дома не са само допълнително витамини на вашата трапеза, но и украшение на интериора. Яркочервените плодове на доматите, разноцветните листа на салатите, яркозелените или светли листа на луковите и ароматните растения създават в дома неповторим колорит. Тяхното великолепие ще ви разнообразява през цялата година.
За отглеждането на зеленчуци в жилището си можете да използвате не само прозореца. В зависимост от нуждите към светлината на зеленчуковите растения могат да се държат определено време в стаята, в мазето, в полутъмните стаи, в коридора или тъмните килери. През пролетта, особено през втората й половина, и есента за получаване на зеленчуци се препоръчва да използвате остъклените балкони, лоджии, веранди, а също така да използвате допълнително укритие от полиетилен и при нужда доосветявайте изкуствено.
В стаята можете да отглеждате различни видове зеленчуци. Да съберете добра реколта от растенията можете само в случай, че знаете какви култури са най-подходящи за отглеждане в стаята, като се съобразите с условията на тези растения, оптималните срокове на засяване, засаждане и грижи за тях.
При отглеждането на различни зеленчуци в жилището ви съществува правило: колкото е по-голямо и светло помещението, толкова по-лесно те ще понесат всички несгоди на закритите стаи, особено през зимата. Например, в светлите и прохладни стаи, в коридора, трудно отопляемите лоджии или зимни градини, където температурата не е по-висока от 10-15 градуса, най-добре е да растат растения на субтропиците – всички видове цитруси, чай, маслина, японска мушмула и др. Тук могат да растат и някои зеленчуци, особено зелените култури. Ако вашето помещение има северен прозорец и през зимата температурата не превишава 10-12 градуса, то за него подходящи са дафиновото дръвче, нарът, които през зимата хвърлят листата си, от зеленчуковите култури са подходящи спанакът, целината, магданозът и зеленият лук. Много малко светлина изискват цикорията при форсирането си и цветното зеле при доотглеждането си.

Когато купувате растения, внимателно ги огледайте да не внесете в жилището си вредители. Едногодишните култури, които са подходящи, са доматите, които са подходящи за отглеждане на прозореца, краставици, пипер (сладък и лют), лукът за производство на пера, цветно зеле. Новите екземпляри трябва да са в торопочвени или пластмасови саксии, най-добре в сутрешните часове на деня. Растенията трябва да се адаптират към условията на дома ви. За това ще са ви нужни 2-3 седмици. В това време трябва да ги пазите от течения, ниски температури и от преки слънчеви лъчи. Дръжте ги при умерена температура, не ги поливайте обилно и чак след 1-2 седмици можете да ги поставите на постоянното им място.
Голяма част от зеленчуците и някои субтропични плодови култури (чай, лаврово дърво, кафе, лавровишна) се размножават чрез семена. Те трябва да са чисти, без примеси и растителни остатъци. Семената трябва да вземете най-добре през есента (септември-октомври). Ако имате възможност, трябва да проверите кълняемостта им.

Да сложим зеленчуци и в стаята
4687
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Предстоящо
Бъдещето на консервната индустрия ще се дискутира на 4 април в Старосел
Предстои да се изготвят указания за кандидатстване за помощта
ДФЗ одобри 3 млн. лева за застраховки на продукцията в сектор „Растениевъдство“
В МЗХ се проведе пето заседание на Консултативния съвет по поземлени отношения
Около 3 хиляди декара от държавния фонд може да се предоставят на градинари
Близо 6 хил. дка стават подходящи за трайни насаждения с промени в Закона за земята
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини