Начало » Хоби земеделие » Малката градина
17.10.2017 г.

Да сложим зеленчуци и в стаята

Много зеленчуци могат успешно да се отгледат в помещенията така, както и цветята и декоративните култури. Зеленчуците в дома не са само допълнително витамини на вашата трапеза, но и украшение на интериора. Яркочервените плодове на доматите, разноцветните листа на салатите, яркозелените или светли листа на луковите и ароматните растения създават в дома неповторим колорит. Тяхното великолепие ще ви разнообразява през цялата година.
За отглеждането на зеленчуци в жилището си можете да използвате не само прозореца. В зависимост от нуждите към светлината на зеленчуковите растения могат да се държат определено време в стаята, в мазето, в полутъмните стаи, в коридора или тъмните килери. През пролетта, особено през втората й половина, и есента за получаване на зеленчуци се препоръчва да използвате остъклените балкони, лоджии, веранди, а също така да използвате допълнително укритие от полиетилен и при нужда доосветявайте изкуствено.
В стаята можете да отглеждате различни видове зеленчуци. Да съберете добра реколта от растенията можете само в случай, че знаете какви култури са най-подходящи за отглеждане в стаята, като се съобразите с условията на тези растения, оптималните срокове на засяване, засаждане и грижи за тях.
При отглеждането на различни зеленчуци в жилището ви съществува правило: колкото е по-голямо и светло помещението, толкова по-лесно те ще понесат всички несгоди на закритите стаи, особено през зимата. Например, в светлите и прохладни стаи, в коридора, трудно отопляемите лоджии или зимни градини, където температурата не е по-висока от 10-15 градуса, най-добре е да растат растения на субтропиците – всички видове цитруси, чай, маслина, японска мушмула и др. Тук могат да растат и някои зеленчуци, особено зелените култури. Ако вашето помещение има северен прозорец и през зимата температурата не превишава 10-12 градуса, то за него подходящи са дафиновото дръвче, нарът, които през зимата хвърлят листата си, от зеленчуковите култури са подходящи спанакът, целината, магданозът и зеленият лук. Много малко светлина изискват цикорията при форсирането си и цветното зеле при доотглеждането си.

Когато купувате растения, внимателно ги огледайте да не внесете в жилището си вредители. Едногодишните култури, които са подходящи, са доматите, които са подходящи за отглеждане на прозореца, краставици, пипер (сладък и лют), лукът за производство на пера, цветно зеле. Новите екземпляри трябва да са в торопочвени или пластмасови саксии, най-добре в сутрешните часове на деня. Растенията трябва да се адаптират към условията на дома ви. За това ще са ви нужни 2-3 седмици. В това време трябва да ги пазите от течения, ниски температури и от преки слънчеви лъчи. Дръжте ги при умерена температура, не ги поливайте обилно и чак след 1-2 седмици можете да ги поставите на постоянното им място.
Голяма част от зеленчуците и някои субтропични плодови култури (чай, лаврово дърво, кафе, лавровишна) се размножават чрез семена. Те трябва да са чисти, без примеси и растителни остатъци. Семената трябва да вземете най-добре през есента (септември-октомври). Ако имате възможност, трябва да проверите кълняемостта им.

Да сложим зеленчуци и в стаята
4479

Последни материали
Виж
Съвети към градинаря
Грешки, които често допускаме в есенните грижи за малините
Очаква се прегласуване на член 9
Парламентът е в шах заради новите осигуровки за земеделските производители
„Празника на пелина“ ще се проведе тази събота в село Змейово
Предстоящо
От 17 до 20 януари 2024 г. ще се проведе 16-ият Глобален форум за прехрана и земеделие
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Архитект® – още един голям и иновативен проект на БАСФ, реализиран в партньорство с българските фермери
Свързани материали
Виж
Фактори за растежа
Защо е важно растенията да са на светло и да бъдат предпазени от горещини?
Кое и с колко поскъва по стоковите борси и тържища в страната
Няма спад в производството на български плодове и зеленчуци
Министърът на земеделието критикува поведението на водачите на протеста
Macfrut Academy с безплатна платформа за овощари и зеленчукари
Полезно за градинарите
Сеитбообращение на градинските култури и важни препоръки
Втора процедура по ПВУ
До 22 декември фермери, групи и организации ще кандидатстват за центрове за плодове и зеленчуци
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2023
Essential SSL
RSS новини