Начало » Важно за фермера » Земеделска техника
16.10.2017 г.

Има ли мъх на моравата?

Има ли мъх на моравата?

Появата на плесен или мъх в моравата се причинява от лош воден, въздушен и хранителен състав на тревната площ. В почвата прониква твърде малко въздух и е податлива на гъбни заболявания, т.е. появява се плесента, мъхът или някои видове гъби. Вследствие на това тревата пожълтява и отмира. В такива случаи се прави проветряване, което се постига чрез грапане с помощта на гребла, брани или специални метални ротационни четки. С грапането се извършва прочесване на тревния чим, разрохкване на повърхностния почвен слой, с което се разкъсва спластеният слой, получен от падането на окосената трева. Проветряването може още да се направи с помощта на остро гребло през есента или пролетта. За тази цел моравата се обработва веднъж по дължина на терена и веднъж напряко, т.е. обработване на кръст. Достъпът на въздух (аериране) до корените на тревата, се постига и чрез пробождане на почвата с помощта на желязна вила или специално направен валяк с железни шипове, на дълбочина 7-8 см. Преди да се проведат горните операции, тревата се окосява ниско – 3-4 см височина. Остатъците от изровения материал от аерирането, се събират и хвърлят в купчината компост.

Има ли мъх на моравата?
1273

Коментари (0)

Моля отбележете, че не сте робот.

Последни материали
Виж
При ежегодно увеличаване на потребителското одобрение
Фурор на биопродуктите на изложението Вкусове от Италия 2018 в Пловдив
Френският министър на земеделието поздрави България за успешния старт на председателството
Румен Порожанов откри българския щанд на изложението за животновъдство SIA в Париж
Заради проблем при пакетирането
Финландски производител изтегля детски млечен продукт от местния пазар
Загубата на пазари е за сметка на Русия и Франция
Силната конкуренция на международните пазари свива износа на пшеница от Румъния
Заедно с блендовете с международни
Местните сортове са още един шанс за българските вина
Пазарът на свине за клане се възстановява, котировките се покачват
Дългоочакван обрат в развитието на пазара на свинско месо в ЕС
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Професионална техника | Градинска техника | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам