Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.10.2017 г.

Бъз – полезната китка в храсталака

Плодовете му консумирайте само на сокове и желета

Бъзът (Sambucus) е род двусемеделни растения от около 30 вида, които са основно разпространени в умерения пояс на северното полукълбо. В България виреят 3 вида: черен, червен и тревист бъз, известен още като бъзак.
Черният бъз (S. nigra) е храст или ниско дърво, което достига до 3 м височина, със силно развита коренова система. Стъблото и клоните са сивокафяви, с тънка грапава кора. Клоните му имат мека сърцевина и след изваждането й стават за свирки. Листата са срещуположи, яйцевидно продълговати, назъбени по края, с 3-9 листчета. Има нежни жълтеникавобели цветове, които ухаят добре и точно тях използваме за чай през зимата. Листата, плодовете, и кората му е също лековита.
Бъзът се среща често в крайградските квартали и по селските дворове. Забелязваме го най-често по време на цъфтежа през юни и след това през август и септември, когато виснат черно-виолетовите чепки плодове.
Червеният бъз (S. racemosa) се среща по-рядко по нашите земи. Нисък храст с ярко-червени плодове, рядко достигащ до 3-4 м височина.
Тревистият бъз (S. ebulus е многогодишно тревисто растение, от чийто корен всяка година излиза ново стъбло. То е голо, набраздено, с бяла сърцевина и на височина достига до 1,5-2 м. Листата са срещуположни, заострени и назъбени. Цветовете са събрани на върха на стъблото в съцветие, а плодът е черна ягода, най-често с три кафяви семена. Цъфти през юни-август.

Приспособява се лесно
Храстът е приспособим към всякакви места, студоустойчив е и понася сянка. За добра реколта обаче, почвата трябва да бъде свежа, богата на хумус и хранителни вещества. Подрязването не е задължително, но подобрява реколтата. Затова, след като се оберат плодовете, избуялите в основата клони се отстраняват.

Плодовете трябва да се обработят
Черният, червеният и тревистият бъз имат почти еднакъв химически състав: 80-82% вода, етерично масло, безазотни вещества, целулоза, минерални соли, витамини и други. Различието е в това, че тревистия бъз съдържа най-много витамин С, както и по-големи количества хранителни съставки и по-малко целулоза.
Плодовете на бъза не са подходящи за консумация в суров вид. Могат да причинят разстройство. Но в сокове, сиропи, желета, мармалади, вина и ракии са доста вкусни. Топлинната обработка ги прави лесно усвоими. Според вкуса могат да се подсладят с бяла или кафява захар. Трябва да се използват само добре узрели, дори презрели плодове, тъй като зелените и недобре узрелите са отровни.

----------------------------------------------------------------------------------

Сок от черен бъз
Продукти: 20 съцветия от бъз, 6 л вода, 1 кг захар, 1 голям лимон, 1 пакетче лимонена киселина.
Набраните бъзови цветове се измиват добре и се заливат с водата, в която е сложен нарязаният лимон. Така престояват 24 часа, след това течността се прецежда през три слоя марля. Прибавят се захарта и лимонената киселина и се бърка, докато захарта се разтвори напълно. Така приготвеният сок се прецежда отново и се налива в бутилки, които се затварят с кроненкоркови капачки. Държи се на студено.

Бъз – полезната китка в храсталака
6316
 

Последни материали
Виж
В Ямболска област до момента средни добиви при пшеницата са 595 кг от декар
Испания отпуска допълнителни 100 милиона евро директна помощ за фермерите
Обзор на Софийска стокова борса
Оптимистичните прогнози за световното производство на пшеница и царевица година оказват негативно влияние върху цените
БАБХ затвори баничарница във Враца
Забраниха продажбата на 186 тона сирене от ферма във Франция
Доставките на палмово масо се сринаха за сметка на соевото
Вносът на раститетлни масла в ЕС намаля рязко в началото на сезона
Свързани материали
Виж
На семената им е много по-лесно да се отворят след като ги накиснете
Как растенията поникнват по-бъзро и заедно
Лук и червен бъз гонят акари и въшки
Полезни съвети
Изпитани методи за борба с мишките
Практика
Полезни растения за защита на зеленчуковата реколта
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини