Начало » Хоби земеделие » Цветарство
07.10.2017 г.

Африканската теменужка не цъфти при сух въздух

Африканските теменужки (Saintpaulia ionantha) се продават като стайни растения от около 70 години. Те са компактни и цъфтят по всяко време на годината. Изходната стайна теменужка е била пословично трудна за отглеждане, но съвременните сортове са по-издръжливи и обилно цъфтящи. Начинаещите няма да успеят да я накарат да цъфти 10 месеца в годината, но без особени трудности ще получат цветове няколко пъти в годината.
При вегетативното размножаване декоративните качества се запазват непроменени и младите растения започват да цъфтят по-рано. Те се засаждат в саксии с диаметър 7–8 см. в лека порьозна и хранителна почва, съставена от добре разложен оборски тор, пясък и наситнен мъх. Сентполията изисква светли, но запазени от прякото слънчево греене места. Изложени на слънце, листата прегарят и растенията престават да цъфтят. Най-подходяща температура на въздуха, при която се развиват растенията, е 16–18С. Водата, с която се поливат растенията, трябва да има температура на помещението или да е с два–три градуса по-висока.

Ще накарате стайната теменужка да цъфти редовно, ако спазвате следните основни изисквания:
1. Постоянна топлина. През зимата минимална температура 15С. Да се избягват студените течения и внезапните температурни промени, както и големите температурни амплитуди.
2. Внимателно поливане. Почвата трябва да е влажна – изчаква се повърхността да просъхне преди да се полее отново. Използва се хладка вода, полива се под листата или се сипва вода в подложката.
3. Подходяща светлина. Идеалното място през зимата е прозорец с източно или западно изложение, а през лятото – с източно. Винаги предпазвайте виолетките от силна слънчева светлина.
4. Влажност на въздуха. Осигурете висока въздушна влажност като поставите саксията върху вана с камъчета или обвийте с влажен торф. Ако растението не е цъфнало може да се пулверизира с много фин пулверизатор, но не бива да е изложено на пряка слънчева светлина.
5. Редовно подхранване. Може да се използват течните торове от цветарските магазини.

Листата да не се допират до прозореца. Незабавно да се премахват прецъфтелите цветове и повредените листа. Премахват се страничните розетки на по старите растения, докато се развиват. Растението трябва да е в малка саксия. Когато пресаждането стане наложително, да се използва пластмасова саксия.
Ако африканската теменужка не цъфти, може да има няколко причини за това. Най-вероятно става въпрос за недостатъчно светлина, особено през зимата. Може въздухът да е сух или студен, или пък твърде често пресаждате или не отстранявате страничните розетки. Преместването на растението на ново място може да спре цъфтежа му за известно време. Младите растения не цъфтят още на първата година.

Африканската теменужка не цъфти при сух въздух
31345
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Алтернативи
Засушаването може да изведе киваното като заместител на краставиците
Втори случай в същото стопанство преди 2 години
Огнище на африканска чума в голяма свинеферма в Румъния
Домашна свиня
Открито е огнище на африканска чума в Ловешко
Семинар с международно участие
Пораженията върху семейните ферми след африканската чума по свинете
БАБХ
Кампанията за борба с чумата по свинете продължава
БАБХ
Първите за 2023 г. огнища на африканска чума по свинете са сред дивеча
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини