Начало » Хоби земеделие » Цветарство
07.10.2017 г.

Колумнеята трябва да се пази от въздушното течение

Растенията от рода Колумнея (Columnea) обитават влажните гори на Централна и Южна Америка. В природата има около 100 вида като тревисти, храсти, полухрасти, висящи или пълзящи растения. Това очарователно растение образува гъст водопад от зелени листа, а през пролетта се украсява с прекрасни ярко червени фунийковидни цветове.

Колумнеята е капризна. Тя се нуждае от температура 18-22С и повишена влажност на въздуха. За да цъфти обилно, трябва да има и добро осветление и защита от преките слънчеви лъчи, затова я сложете на северозападен или североизточен прозорец. Растението не понася преместване и резки колебания в температурата. В периода на относителен покой, през декември-януари, когато се залагат цветните пъпки, в продължение на три седмици растението трябва да се държи на по-хладно 12-14С. За тази цел може да поставите саксията близо до прозореца или балконската врата, но обезателно скрита от течение.

Главното условие за успешно развитие на колумнеята е високата влажност на въздуха. Пулверизирайте с мека и хладка вода, защото при много сух въздух листата ще опадат и стъблата ще се оголят.
В периода на цъфтене поливайте колумнеята обилно и на всеки 8-10 дни подхранвайте с течни торове за цъфтящи растения. През август преустановете подхранването, намалете поливките и започнете да подготвята растението за зимата, когато то ще прекрати видимия си растеж и ще премине към залагане на цветни пъпки. В това време е много важно да не я поливате. От преовлажняване растението може да заболее от сиво гниене.
По време на пресаждането старите стъбла се скъсяват или напълно се изрязват, което стимулира образуването на нови. За размножаване се използват отрези от връхните или средните части на клонките.

Декоративните достойнства на колумнеята не са за подценяване. Тя притежава тънки, изящни, нископадащи стъбла с дребни листенца. У едни видове – големи и блестящи, при други добре опушени и матови. Възрастните , добре развити растения с масивни гъстооблистени висящи стъбла, израстват до 1 м и създават впечатление за жив зелен водопад.

Цветовете на колумнеята се състоят от дребни назъбени чашки и дълги тръбовидни венчета. Устремени към върха цветчета и тяхната ярка окраска дали основание англичаните да сравняват колумнеята със златна рибка скачаща по водата.

Листата на колумнеята винаги се обръщат към светлината, а цветовете нагоре – към върха. Ярки оранжево-червени, блестящи, покриват стъблата по цялата дължина украсявайки зеления водопад с огнени фойерверки.

Колумнеята трябва да се пази от въздушното течение
3438
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини