Начало » Хоби земеделие » Цветарство
02.10.2017 г.

Блатията може да се засади и в саксия

Литрумът (Lythrum), който е познат у нас като блатия, се отнася към голям род от 35 вида едногодишни или многогодишни растения. Като декоративни се отглеждат само два вида. Обикновената блатия (L. salicarna) произхожда от умерената зона на Северното полукълбо. Коренът е дебел, вдървесиняващ, с много разклонения, които се разполагат в повърхностния плодороден почвен слой. Стъблата са изправени, от 0,60 до 1,50 м високи. Листата са удълженоланцетни, приличат на листата на върбата. Розово-виолетовите цветове са групирани в красиви, дълги до 30 см съцветия. Цъфтежът продължава от юли до септември. От този вид са създадени няколко сорта. Stichflame e с пурпурно розови цветове и достига 1,40 м височина. Zigeunerblu e с ярко тъмночервени цветове и достига 1,20 м височина.
Видът литрим виргатум (L. virgatum) произхожда от Европа. На височина растенията достигат от 0,50 до 1 м. Много прилича на обикновената блатия, но стъблата и цветовете са по-дребни. Красив сорт от този вид е Rose Queen, с розови цветове.

Основното изискване на растенията е почвата да е много влажна, богата на хранителни вещества. Ако през мястото ви преминава поток или има водно петно, то можете да настаните растенията на самия бряг.
Размножаването при блатията се осъществява като със семена, така и вегетативно. Семената се засяват през септември във влажни лехи или в саксия, на която подложката винаги трябва да е пълна с вода. Покриват се с 0,5 см почва. Когато се развият 4-5 листа, растенията може да се засадят на постоянно място. По-често се прилага вегетативното размножаване, чрез разделяне на коренищата. Такива растения зацъфтяват по-рано.
Когато ще се използват водоеми, коренищата се засаждат първо в кошнички. Те се поставят на място, като се покриват с 5-6 см вода.
Надземната част на растенията съдържа гликозиди, етерично масло, смоли, танини и др. Младите листа и стъбла може да се използват за храна. От сурови листа се приготвят вкусни салати. Използват се за супи, пюрета, баници.

Блатията може да се засади и в саксия
4753
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Растението може да се засади и в саксия
Блатията расте около спокойни потоци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини