Начало » Хоби земеделие » Цветарство
02.10.2017 г.

Мадагаскарският жасмин

Красивата лиана трябва да се пази от прякото слънце

Мадагоскарски жасмин е синонимът на рядко красивата лиана Stephanotis floribunda, произхождаща от о. Мадаскар. При нашите климатични условия растенията растат само в саксии. За тънките еластични стъбла се прави красива конструкция. Елегантните елиптично удължени листа са тъмнозелени. Достигат 9-10 см дължина. Тръбовидните бели цветчета са групирани по върховете на разклоненията. Те са 2,5-3 см дълги. Когато се разтворят, са като петолъчни звездички. Издават много приятен аромат. Цъфтежът е много продължителен.

През пролетта преместете в по-голям съд
През зимата растенията се държат при температура 12-15С. В този сезон протича относителен покой, затова се полива съвсем рядко. Зелените листа остават свежи и могат да красят вашия дом. За целта обаче е необходимо въздушната влажност да е висака през цялото време.
През пролетта растенията се прехвърлят в по-големи саксии. Старите, цъфтели вече стъбла, трябва да се изрежат на 10-15 см от почвата. Пригответе почвена смес от равни части листовка, чимовка, добре разложен оборски тор и пясък. Полейте изобилно. Тази грижа трябва да продължи през цялото лято. Необходимо е и редовно да пулверизирате, но не с варовита вода.
Предварително изберете подходящо място, добре огрявано от слънцето, но предпазено от преки слънчеви лъчи. Растенията не обичат да бъдат премествани. Поливайте усилено през цялото лято.

Използвайте стари стъбла за размножаване
Ако желаете да получите нови растения, можете да иозползвате отрязаните стари стъбла, от които да си оформите резници. Поставете ги за вкореняване в почвено-пясъчна смес. Вкореняването е много трудно. В специализираните стопанства използват растежни стимулатори. При домашни условия е целесъобразно саксията, в която са резниците, да се захлупи с буркан. Ако това е по-голям съд над него привържете прозрачна пластмасова торбичка. Така се осигурява висока въздушна влажност, която подпомага процеса на вкореняване. През лятото саксиите не трябва да се изнасят на открити балкони.

[Илюстрация: Интернет]

Мадагаскарският жасмин
8698
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини