Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.10.2017 г.

Календар за месец октомври – овощни дървета

През месец октомври завършва беритбата на плодовете на късните сортове ябълки и круши и на всички сортове дюли. Към края на месеца се берат и мушмулите. Наред с грижите свързани с беритбата на преден план се поставят и грижите за подготовката на плодовата продукция за запазване и установяване на добър режим на съхранение.

През този месец при семковите видове, особено при ябълките и крушите, по време на беритбата на плодовете и при подготовката им за съхранение има възможност да се установи заразата от калифорнийската щитоносна въшка, когато в насаждението има заразени овощни дървета. Този опасен неприятел проникна у нас доста отдавна, бързо се разпространи във всички овощарски райони и причини големи щети на овощарството у нас. Освен прегледите, които се провеждат по време на вегетацията, възможност за откриване на зараза дават наблюденията при беритбата на плодовете и при различните манипулации при тях след това. Много характерен признак за този неприятел, който се забелязва много лесно, са яркочервените кръгли петна, разположени най-често около дръжката или около дънцето на плода. Петната са осеяни с дребни неподвижни ларви, покрити със сивокафяви и черни кръгли или продълговати, също и по-едри, неподвижни възрастни женски със сивочерни, закръглени,  леко надигнати в центъра щитчета. Червени петна се образуват и по листата и младите леторасти. При леторастите дървесината под петната също може да е оцветена червено. Червените петна се образуват при смучане на сок от въшките. Подобни повреди по плодовете при ябълките и крушите може да причини и друг вид плоска щитоносна въшка – лъжекалифорнийска щитоносна въшка. По външен вид двете въшки не могат да се различат. Лъжекалифорнийската въшка се среща рядко в стари, лошо гледани градини, калифорнийската се развива в млади, добре гледани, силно развиващи се насаждения. За тях е много опасен неприятел.

През месец октомври след беритбата на плодовете и пожълтяването на листата овощните дървета вече са в пълен покой. При крушите, ябълките и дюлите, заразени от бактериалната болест „огнен пригор” вече има условия да се проведе необходимата оздравителна резитба, която може да подобри тяхното състояние и плододаване. Младите заболели клонки се  отрязват на разстояние 20-25 дм от мястото на повредата, по-старите клони – на разстояние 10-12 см. Изрязаните клони трябва задължително да се изгорят. Преди всеки отрез режещите инструменти се обеззаразяват с 1% разтвор от формалин, силен (50%) разтвор от белина, спирт за горене, 5% карборова киселина. Раните, получени при резитбата трябва да се замажан с овощарски балсам, блажна боя или готови овощарски пасти. Силно заразените дървета се отсичат и изгарят заедно със събраните отпадъци от тях.

Изрязват се и някои декоративни и диви храсти, по които болестта също се развива и могат да бъдат източници на зараза – глог, дрян, спирея и др.

След резитбата направете пръскане на дърветат с медсъдържащия препарат витра 50ВП – 150 г/дка с работен разтвор 40-100 л/дка.

През месец октомври при крушовите дървета се провежда пръскане срещу крушовия пъпкопробивач. Бръмбарите излизат от лятната си диапауза и се активират, изкачват се по дърветата и снасят яйцата си по пъпките. Пръска се след беритбата на плодовете, при установяване летеж на бръмбари по дърветата. Разрешени препарати срещу този неприятел са: дека ЕК, дена ЕК, деша ЕК – 30-50 мл/дка. Пръскането може да се направи и с децис 2,5ЕК – аналогичен с тези препарати по състав и начин на действие.

След беритбата на плодовете свалете и изгорете поставените около стъблата на ябълковите и крушовите дървета ловни  пояси заедно със запащкулени в тях гъсеници на ябълковия плодов червей.

През късна есен при костилковите овощни видове – кайсии, праскови, нектарини, череши, сливи при пожълтяване или опадане на 50% от листата, се провежда пръскане срещу болестите: кафяво гниене, сачмянка, къдравост по прасковата, мехурки по сливата. Пръска се с медсъдържащия препарат витра 50ВП – 150 г/дка с работен разтвор 40-100 л/дка. Препаратът е разрешен за минимална употреба. Максимален брой приложения през вегетационния период  2 с интервал 7 дни.

При костилковите дървета, заразени от опасната болест „цитоспороза” лечебно пръскане се прави също с препарата витра 50ВП в доза 150 г/дка с работен разтвор 40-100 л/дка, приложен при същите условия – минимална употреба. Максимален брой приложения 2 с интервал 7 дни.

Месец октомври е подходящо време за започване и провеждане на редица агротехнически мероприятия, които до голяма степен помагат за опазване на  овощните дървета от болести и неприятели и тяхното развитие през следващия вегетационен перод.

Прави се необходимото основно почистване на градината, изрязване на изсъхналите, засегнати от различни болести клони и клонки, отстраняване на мумифицираните плодове и изсъхналите цветни букетчета, остъргване, събиране и изгаряне на старата напукана кора, изрязване на изсъхналите от корояди, различни видове щитоносни въшки, вирусни болести и други вредители клони. Изкореняването на силно засегнатите от вредители и изсъхнали дървета. Замазване на получените при резитбата рани с блажна боя или овощарски мехлем. Унищожаване на плевелите, опадалите листа и повредени плодове като се прави ръчна обработка, при което те се заравят в почвата и изгниват.

Календар за месец октомври – овощни дървета
17324
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Кога трябва да се притесняваме от измръзване?
Колко студоустойчиви са овошките?
Февруари е време за актуализиране на варосването
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини