Начало » Хоби земеделие » Малката градина
27.09.2017 г.

Ароматна рапсодия

В градината ние отдъхваме от градския шум и неговата суета, релаксираме и се наслаждаваме на природата. На първо място получаваме удоволствие от съзерцаване, тъй като с помощта на зрението приемаме основната част от информацията. Зеленият цвят на листата и тревите действа успокояващо на психиката ни, а ярките окраски на цветовете и пъстрите листа ни доставят радост. Приятно е да се наблюдава играта на водните кончета над водната повърхност и да се гледа залеза.
Можем също така да докоснем градината: да погладим пружиниращата пухкава морава, да потопим ръка в прохладните струи на ручея, да се облегнем на мощния груб ствол на старото дърво, да притиснем длани към топлия камък.
А пробвайте да се разположите в удобно кресло в градината при хубаво време, просто на зелената трева, затворете очи и се заслушайте. Какво чувствате? Вие чувате шума на листата, ромоленето на ручея, пеенето на птичките и пърхането на насекомите. Още усещате ароматите на градината. Ароматите са дар на природата, който ни позволява да разширим областта на чувствата си. Времето, проведено в общуване с природата удължава живота ни.
С чудодейните свойства на ароматните растения човекът се е запознал преди хиляди години. Именно те са били първите козметични средства, лекарства, а също за наркотични средства за създаването на емоционална атмосфера.
При създаването на градината препоръчваме да се използват растения с приятен аромат, това ще обогати градинската ви колекция. Ще ви разкажем за някои дървесни видове, които могат да се отглеждат в нашите климатични условия.

През май зацъфтява гроздовидната песъкиня (Padus racemosa). Тя често бива многостволна. Цветовете й са бели, събрани в гроздовидно съцветие с дължина до 12 см. Плодовете са топчести, черни блестящи с диаметър до 0,8 см и узряват през юли-август. Това растение не е капризно, може да расте при леко засенчване, но по-добре се развива на пълна светлина и може да понесе преувлажняване. Не всички видове обаче имат ароматни цветове. Например цветовете на Padus maackii нямат аромат. Това от една страна е минус, но има и положителен момент. Например това растение може да се отглежда от хора, страдащи от алергии или астма.

С разпукването на цветовете си люлякът също разнася приятния си аромат. Този красиво цъфтящ храст е много популярен в нашата страна. Съществуват много сортове на обикновения люляк. Можете да подберете за вашата градина растения с бели, розови, лилави, сини, тъмно виолетови, червени и даже жълти цветове. Те могат да бъдат прости или кичести, с обичайните или извити венчелистчета. За да се удължи цъфтежа могат да се използват другите видове люляк. Две седмици по-късно от обикновения люляк зацъфтява унгарския люляк и при това цветовете му радват близо 20-25 дни. Ароматът на този вид е по-слаб. В края на юни, началото на юли зацъфтява амурският люляк (за съжаление този вид е малко познат). Съцветията на амурския люляк са в нежен кремав цвят и ухаят на мед. Последен започва цъфтежа си люлякът Майер. Този компактен храст е със скромни размери – само метър височина и метър на ширина. Засажда се на малки групи при оформяне на алеи. Може да се види и в щамбова форма.

Удивително благоуханно растение е също орловият нокът ( Lonicera caprifolium). Той цъфти в продължение на 20-25 дни през май-юни. Във вечерните часове ароматът му се усилва. Орловият нокът е прекрасна лиана, много подходяща за вертикално озеленяване, за декорация на стени, перголи, арки и беседки. Ако имате в двора високи дървета с голи стволове, посадете близо до тях храст орлов нокът. Той ще се извие на височина до 4-6 метра и ще се получи много красиво и необичайно.

Сигурно няма човек, който е равнодушен към цъфналата липа. Нейният аромат е наистина благороден. Липата от древни времена се използва в народната медицина, ароматирапията, от цветовете й се приготвя чай. Липата е също чудесно медоносно растение. Липовият мед е известен с лечебните си свойства.
Миризливата върба е храст с диаметър на короната 2.5-3 м. Малките й невзрачни цветове изпускат чудесен аромат. Сребристата окраска на листата й я откроява в градината на фона на зелените растения около нея. Освен това тя лесно се подстригва и е подходяща за жив плет.

Махонията нови мирис през зимата
Друго ароматно вечнозелено растение е махонията. През зимата твърдите й зелени листа не опадат, а променят цвета си в червен или кафяв. През май компактният храс на махонията се покрива с жълти съцветия, ухаещи на шоколад. По-късно на тяхно място се появяват тъмно сини плодове, които се използват за храна и имат тръпчив вкус.
От древен Китай идва разкошното растение – китайски божур. Може да се избере сорт с прости или кичести цветове. Окраската им е различна: бяла, розова, лилава, кремава. Това кралско растение е подходящо за цветен акцент на фона на зелената алея.
През първата половина на юни цъфти и ароматната малина – бързорастящ сенколюбив храст с височина около 1,5 м. За разлика от сестрите си тя има кисели плодове. Отглежда се в градини и паркове заради розово-пурпурните крупни (до 5 см в диаметър) ароматни цветове.

Акацията краси и с цвят
Бялата акация (Robinia pseudoacacia) е медоносно голямо дърво с ароматни бели цветове, събрани в гроздовидни съцветия с дължина 10-25 см.
В градските паркове често срещано е златистото френско грозде. То е подходящо за жив плет, лесно се подстригва, некапризно и сухоустойчиво. Цъфти през май със жълти цветове с големина до 1,5 см, събрани в гроздовидни съцветия. В течение на 15-20 дни можем да се наслаждаваме на аромата му.

Вечната царица
Говорейки за ароматни растения не може да пропуснем розата. Тя по право е призната за кралица на цветята. В света съществуват повече от 200 хиляди сорта рози. Но диворастящите видове не отстъпват по красота и аромат на много от култивираните рози. Сред дивите рози също има храсти с кичести цветове и различни окраски. Розите с успех се използват в градини както в регулярен, така и в пейзажен стил.

Много любим на стопаните на градини е жасминът (Philadelphus), известен още като филаделфус или булчино цвете. Ароматните му кремаво-бели крупни (до 4-5см в диаметър) цветове украсяват растението повече от 20 дни. В културата се използват миниатюрната и декоративната форма с жълти листа.
Не трябва да пропускаме и тънкия аромат, с който ни дарява ябълковата градина. Ако не обичате да отглеждате плодни дръвчета, можете да посадите декоративни видове ябълка, които дават дребни, но красиви плодове и цъфтят обилно. Сред тях има сортове с пурпурни листа и тъмно розови цветове.
Не се отказвайте от удоволствията, обогатете градинската си колекция от ароматни растения и вашият отдих ще стане още по-приятен.

Ароматна рапсодия
8306
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Дейността в обекта за дърводобив във Врачанско е спряна
Заловиха дървосекач при работа с чужда контролна горска марка
Провеждат се масови проверки на сечища в цялата страна
ГДБОП задържа организирана престъна група за незаконен дърводобив в Перник
Директорът на ЮЗДП проведе среща с представители на дърводобивни и дървопреработващи фирми
Преход към кръгова икономика в дървопреработката
България е сред първенците по отпадъци на глава от населението в ЕС
Срещи с бранша
Обсъждат се проблемите в горския сектор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини