Начало » Хоби земеделие » Цветарство
25.09.2017 г.

Какво представлява маймунското цвете?

Бабианата (Babiana) е получила своето име от бабуините, които ядат луковиците на тези растения. Затова бива наричана и маймунско цвете. Това представлява многогодишно цвете с клубенолуковица. Стеблата му са прости или разклоняващи се, тънки при съцветието. Листата са ребристи, еластични и твърди, в болшинството случаи мъхести, по 3-5 на стебло. Съцветията са къси, от 3-7 цветове, четковидни. Цветовете са разположени по един в пазвите на прицветниците, предимно лилави, но се срещат и форми с розови, червени или жълти цветове. Околоцветникът е с тънка тръбичка, която се разширява към върха, и шест почти почти равни дяла с овална или овално-ланцетна форма. Тичинките са 3, прикрепени в цвета, и са доста късички. Плодовете биват многосеменна кутийка, кръгла.

Родът на бабианата наброява около 60 вида, които са разпространени в тропическите части на Южна Африка. В цветарството най-често се използва изправената бабиана (B. stricta). Клубенолуковицата на този вид е с дълга шийка, 1,5-1,8 см широка, люспата му е влакнеста, разпадаща се на отделни влакна в основата. Стеблата са 15-30 см високи, изправени, тънки. Листата са по-къси от стеблата, достатъчно широки, мечевидни, мъхести, по вид напомнят листата на гладиолите. Съцветието е плътно, четковидно, съставено е от 5-6 и повече цветове. Те имат червена или лилава, краска, клюновидни са с тръбичка, равна или малко по-дълги от мъхестите прицветници, дълги от 3 до 3,5 см. Околоцветникът е с тъпи листа с дължина 2-2,5 см. Цъфтежът започва през август-септември и продължава 3-4 седмици. За максимален цъфтеж и ефект добавяйте веднъж месечно специализирани торове.

Бабианата обича добре дренирана плодородна почва и защитено от вятъра слънчево място. Това цвете не издържа студовете. През зимата клубенолуковицата се изкопава.
В студеното време трябва да се съхранява в торф на тъмно и сухо място при температура 18-20 градуса. Засаждат се в края на април-началото на май на дълбочина 5-7 см и на разстояние 10 см. В периода на вегетация се нуждае от редовно поливане.
Най-често бабианата се отглежда като саксийна култура или пък се настанява в малки лехи или около бордюри.

/Илюстрация: Интернет/

Какво представлява маймунското цвете?
8936
 

Последни материали
Виж
МЗХ и браншови представители започват работа по Закон за кооперативите
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини