Начало » Хоби земеделие » Цветарство
20.09.2017 г.

Кенгуровата лапа се гледа и у нас

Анигозантосът (Anigozanthos) е чудновато творение на австралийската природа, което вече се продава и у нас. Родът включва два вида – A. flavoidos и A.manglesii. Стъблата са нежни, слабо разклоняващи се, с леко начупен силует. Листата са приосновни, линейни, тъмнозелени.
Най-оригинално е съцветието, което се появява през лятото. Основата му е ярко розово-червена, много рядко жълта. Тя е мъхеста и пухкава. Излизащите от нея десетина екзотични цветчета са тъмнозелени, подобни на миниатюрни бухалчици. Отварят се последователно, но само в най-връхната си, разширена част. Тогава от там се показват бледожълти тичинки. Според австралийците формата на съцветието наподобява предната лапа на кенгуру, от където са дошли и наименовенията “кенгурова лапа” и “кенгурово растение”.

Най-важното изискване на анигозантоса е към светлината. Тя трябва да е ярка, но растенията да са защитени от преките слънчеви лъчи. За да презимуват успешно, температурата в помещенията трябва да е над 10 С.
Анигозантосът се размножава по два начина – чрез семена и вегетативно. При нашите условия резници можете да оформите от връхчетата на стъблата. Поставете ги за вкореняване в песъчлива смес, при температура около 20 С. Вкоренените резници засадете в саксии номер 11-12. Почвената смес обезателно трябва да е с кисела реакция. Когато я съставяте използвайте листовка, чимовка и пъсък в съотношение 4:2:1. Това означава, че тя трябва да е освен кисела, но и много лека и пропусклива. Когато растенията пораснат, през пролетта ги прехвърлете в малко по-голяма саксийка.
Анигозантосът не е труден за отглеждане. Достатъчно е през лятото да го поливате често, а през зимата съвсим рядко. Трябва да следите почвената смес да не изсъхва. В активния период подхранвайте растенията по два пъти месечно с минерални торове по 1,5 г разтворени в 1 л вода.

Кенгуровата лапа се гледа и у нас
6955
 

Последни материали
Виж
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в общата селскостопанска политика
Предстоящо
На 26 април награждават победителя в конкурса за иновативно предприятие
Очакват се отговорите на кабинета
ЕК с предупреждение за санкции срещу България в три области
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини