Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.09.2017 г.

Как да опазим праз лука свеж до пролетта

Практика

sinor

Някои градинари отдавна са се отказали да отглеждат праз лук, но той си струва всяко усилие заради множеството полезни свойства, които притежава. Празът съдържа в тъканите си голямо количество сухо вещество, до 22%, затова се използва изсушен като съставка в смеси и подправки. Освен това е подходящ в диетичното и детското хранене.

Най-важното му качество обаче е натрупването в луковицата и листата на витамин С по време на съхранение, като то се увеличава двойно и напролет достига около 80 милигрма на 100 грама сухо вещество. Такова свойство не притежава нито едно друго растение, затова е добре да успеем да го запазим до пролетта свеж – в хладилника, мазето или дори на лехата.

Празът е устойчив на ниски температури и може да издържи леки застудявания още преди прибирането на реколтата, което се прави в средата на октомври и дори по-късно, ако времето позволява. Ако реколтата е прекалено голяма, в Русия го оставят да презимува директно в лехата – изваденият в края на зимата лук е много вкусен и по-полезен от есенния, само листата му поизсъхват. Важно е обаче да се извади преди още снегът да се е стопил напълно, иначе започва да прораства и губи вкусовите си качества.

Прибраната през есента реколта се съхранява по няколко начина. Дребният праз се мие, нарязва се на ситно и се суши. Става за супи, използва се като подправка при задушаване на месо и печене на риба, както и в зеленчукови ястия.

Междинните сортове са чудесни за замразяване. За целта празът се измива, почиства, корените се изрязват и се нарязва на шайби. Слагат се на малки количества в пликове и се поставят във фризера.

В хладилника късно зреещите и междинните сортове праз лук могат да се запазят свежи в продължение на 4-5 месеца. Растенията се почистват от земята, корените се режат, но не до дъно, листата не се пипат, а лукът се поставя в пликове с дупки. Най-добре е да се съхранява в камерата, но може и по-навътре в основната част.

Ако разполагате с мазе, ще можете да запазите там праза до следващото лято, особено късните сортове. За целта е необходим сандък, кутия, тенекия или кофа, на чието дъно се сипва слой влажен пясък или дървени стърготини. Лукът се оттръсква от полепналата земя, корените се подрязват леко, а листата не се пипат. Празът се поставя изправен и се засипва с влажен пясък или стърготини на височина най-малко 15 сантиметра. Подготвеният по този начин лук може да се съхранява и на терасата, но при очаквано понижение на температурите под -10 градуса по Целзий е добре да бъде покриван.

Последният начин е съхранение директно в земята. Избраното място трябва да е сравнително равно, но да не задържа вода и за предпочитане да е на завет. Изкопава се яма с лек наклон, в която се полагат прави стъблата и се засипват с почва, но поне на две трети от дължината. Останалата част се покрива със слама или други растителни остатъци за предпазване на растенията от измръзване.

Как да опазим праз лука свеж до пролетта
107704
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Засяваме късните зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини