Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
19.09.2017 г.

Как да опазим праз лука свеж до пролетта

Практика

sinor

Някои градинари отдавна са се отказали да отглеждат праз лук, но той си струва всяко усилие заради множеството полезни свойства, които притежава. Празът съдържа в тъканите си голямо количество сухо вещество, до 22%, затова се използва изсушен като съставка в смеси и подправки. Освен това е подходящ в диетичното и детското хранене.

Най-важното му качество обаче е натрупването в луковицата и листата на витамин С по време на съхранение, като то се увеличава двойно и напролет достига около 80 милигрма на 100 грама сухо вещество. Такова свойство не притежава нито едно друго растение, затова е добре да успеем да го запазим до пролетта свеж – в хладилника, мазето или дори на лехата.

Празът е устойчив на ниски температури и може да издържи леки застудявания още преди прибирането на реколтата, което се прави в средата на октомври и дори по-късно, ако времето позволява. Ако реколтата е прекалено голяма, в Русия го оставят да презимува директно в лехата – изваденият в края на зимата лук е много вкусен и по-полезен от есенния, само листата му поизсъхват. Важно е обаче да се извади преди още снегът да се е стопил напълно, иначе започва да прораства и губи вкусовите си качества.

Прибраната през есента реколта се съхранява по няколко начина. Дребният праз се мие, нарязва се на ситно и се суши. Става за супи, използва се като подправка при задушаване на месо и печене на риба, както и в зеленчукови ястия.

Междинните сортове са чудесни за замразяване. За целта празът се измива, почиства, корените се изрязват и се нарязва на шайби. Слагат се на малки количества в пликове и се поставят във фризера.

В хладилника късно зреещите и междинните сортове праз лук могат да се запазят свежи в продължение на 4-5 месеца. Растенията се почистват от земята, корените се режат, но не до дъно, листата не се пипат, а лукът се поставя в пликове с дупки. Най-добре е да се съхранява в камерата, но може и по-навътре в основната част.

Ако разполагате с мазе, ще можете да запазите там праза до следващото лято, особено късните сортове. За целта е необходим сандък, кутия, тенекия или кофа, на чието дъно се сипва слой влажен пясък или дървени стърготини. Лукът се оттръсква от полепналата земя, корените се подрязват леко, а листата не се пипат. Празът се поставя изправен и се засипва с влажен пясък или стърготини на височина най-малко 15 сантиметра. Подготвеният по този начин лук може да се съхранява и на терасата, но при очаквано понижение на температурите под -10 градуса по Целзий е добре да бъде покриван.

Последният начин е съхранение директно в земята. Избраното място трябва да е сравнително равно, но да не задържа вода и за предпочитане да е на завет. Изкопава се яма с лек наклон, в която се полагат прави стъблата и се засипват с почва, но поне на две трети от дължината. Останалата част се покрива със слама или други растителни остатъци за предпазване на растенията от измръзване.

Как да опазим праз лука свеж до пролетта
117676
 

Последни материали
Виж
Въпреки финансовите затруднения на домакинствата в страната
Продажбите на биопродукти в Нидерландия нараснаха с 55 на сто за 5 години
Съдържанието на масло в тазгодишната реколта е нараснало с 2 на сто
Активното търсене продължава да вдига цените на слънчогледа в Украйна
Самолета покрива 500 000 хектара площ
Румънска фирма купи самолет за дъжд
Тече подготовката за 18-ия симпозиум по аграрни изследвания в Атина
БАБХ
Ново огнище на шарка по овцете в хасковското село Узунджово
Насоки за кандидатстване - трета част
Млади фермери, инвестиращи в едно и също село, община и област, ще трупат общо 12 точки за проект
Свързани материали
Виж
Засяваме късните зеленчуци
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини