Начало » Хоби земеделие » Малката градина
16.09.2017 г.

През какви периоди минават овошките и защо резитбите трябва да са навременни

Овощните растения се размножават по вегетативен начин чрез присаждане, коренови издънки, резници, отводи. Това са зрели части, които наследяват особеностите на вида и не претърпяват съществени промени, които се наблюдават при семенното размножаване.
Промените през жизнения цикъл на овошките са свързани главно с растежа и плододаването. Те се обуславят от възрастта на растенията, климатичните фактори, подложката, агротехниката при отглеждането и не засягат наследствеността. На базата на това, жизненият им цикъл се разделя условно на няколко възрастови периода, защото не може да се установи точна границата между етапите и те се преливат от един в друг. Това разделяне има значение за практиката, тъй като налага специална агротехника и съответна резитба.
Има различни становища по отношение броя и специфичните особености на отделните възрастови периода. От практическа гледна точка най-приемливо е разделянето живота на овощните растения на пет възрастови периода, а именно: на усилен растеж, начално и бързо нарастване на плододаването, пълно плододаване, намаляващо плододаване и усилено съхнене и загиване на растенията.

Първият възрастов период започва след прорастване на присадената пъпка, резника или издънката и продължава до залагането на първите плодове. През този период кореновата система и короната, главно на дължина, бързо увеличават размерите си, а разклоняването е по-слабо. Изгражда се скелетът на короната. Това е младенческата възраст на дърветата. Продължителността на този период зависи от видовите и сортовите особености, от подложката, от условията и агротехниката и в не малка степен от резитбите. Най-рано приключва при ягодоплодните, прасковата и другите скорозрели видове и при дърветата, присадени на слаборастяща подложка. При лоши условия, незадоволителни грижи и силни резитби, този период е по-продължителен. При слаби резитби или ако дърветата изобщо не се режат през първите няколко години, плододаването започва по-рано. Особено вредни през този период са резитбите за съкращаване.

Вторият основен период започва със залагането на първите плодове и завършва с отслабване на растежа, когато короната достигне почти максималните си размери и добивите до пълното плододаване. Растежът през този период е все още силен на дължина, но започва и бързо разклоняване. Продължават резитбите за доизграждане на короната, но те се свеждат до слабо прореждане. В началото количеството на плодовете е по-малко, но са едри и качествени. По-нататък добивите бързо нарастват и плододаването е ежегодно. Продължителността на този период е в зависимост от посочените по-горе фактори. При някои сортове присадени на семенна подложка, като ябълка и круша, орех, кестен и някои сливови сортове, този период е доста продължителен. При кайсията, вишната, черешата, бадема, джанката и някои сливови сортове приключва към 4-та – 6-та година. Прасковата, ябълката и крушата, присадени на слаборастящи подложки, встъпват в плододаване още по-рано.

Третият период е на пълно плододаване. През него растенията са достигнали максималните си размери и се получават най-високи добиви. Растежът на клоните е умерен и постепенно отслабва. Започват и процеси на съхнене. Те постепенно се засилват и плододаването постепенно намалява. При ябълката, крушата, сливата и др. започва и нередовно плододаване. За преодоляване на тези процеси се извършват по-силни резитби и се полагат повече грижи за растенията. Ежегодно се извършва просветляване на короната. Провеждат се периодични подмладяващи резитби, чрез изрязване на старите клони.

Последните два периода се характеризират с усилено съхнене на клонки и скелетни части. Растежът е много слаб, добивите са малки, нередовни, а плодовете с лошо качество. Появяват се лакомци в основата и по оголените части на скелетните клони. Те трябва да се използват за формиране на нови клони и клонки. По-силните резитби за съкращаване и по-добрите грижи могат да намалят негативните процеси на растеж и плододаване. При усилено съхнене подмладяваща резитба може да продължи живота и плододаването на дърветата. Силното съкращаване до 1/3-1/2 от дължината на скелетните части предизвиква израстване на лакомци и засилване растежа на останалите клонки. Това трябва да е придружено с добра наторяване, напояване и обработка на почвата. След време, ако добивите са незадоволителни, дърветата се изкореняват.
Засаждане на нова овощна градина на същото място не се прави по-рано от 5-6 години. През това време площта се отглеждат едногодишни или многогодишни култури и след това се подготвя за нова овощна градина.

През какви периоди минават овошките и защо резитбите трябва да са навременни
10295
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 22-28 март 2024 година
Слани и отрицателни температури ще създават опасност за овошките
Практика
Не е късно да подготвите посадъчния материал
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 8-14 март 2024 година
НИМХ прогнозира скорошни студове, внимавайте за цъфналите овошки
Разкриха хърватска схема за точене на субсидии с маслинови горички и оранжерии
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини