Начало » Новини » Страната
14.09.2017 г.

Какви позиции по бъдещата ОСП изразиха от земеделския бранш

Над 30 организации от всички сектори в селското стопанство представиха на министър Румен Порожанов обединената позиция на земеделската общност по Общата селскостопанска политика (ОСП) след 2020 г., съобщиха от Асоциацията на земеделските производители в България. Дискусията се проведе на 12 септември и в нея участваха всички представителни организации.

Това беше четвъртата среща на работната група на организациите от бранша и се проведе съвместно с ръководството на агроминистерството. Като поздрави участниците с едногодишната подготновка, земеделският министър Румен Порожанов посочи, че в бъдещите дискусии на ниво ЕС е важно да се запази нивото на финансиране и след 2020 г.

Земеделските неправителствени организации приеха и декларация до премиера Бойко Борисов, зам. министър-председателя Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и до земеделския министър и горите Румен Порожанов, в която призовават правителството да защити силна и адекватно финансирана ОСП след 2020 г.

Обединената позиция на бранша акцентира върху запазването на бюджета и трите сегашни компонента на ОСП – директни плащания (Първи стълб), подкрепа за развитие на селските райони (Втори стълб) и обща организация на селскостопанските пазари.

Браншът е и за изравняване на различията в развитието на селскостопанския сектор и регионите с поддържане на 30% таван на разликата в подпомагането по националните схеми в страните членки, за равнопоставеност на единния пазар, за по-семпла система за контрол на мерките по I и II стълб и за опростяване и рационализиране на въведеното от 2015 г. в ОСП екологизиране.

В позицията се настоява още за плавни реформи след 2020, за по-голяма гъвкавост в прилагането на политиките на отделните държави членки, за запазване и разширяване на инструменти като „Училищен плод“/„Училищно мляко“ и националните програми за сектор пчеларство и лозаро-винарство. Имало е иконкретни предложения за опростяване на прилагане на ОСП.  

В позицията се подкрепя идеята, че развитието на селските райони следва да бъде обхванато от всички средства на европейските фондове, а не само от Европейския фонд за гарантиране на земеделието и Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони.

Венцислав Върбанов, Председател на УС на АЗПБ:

„Тази среща ни дава голяма удовлетвореност, защото усилията, които положихме през последните няколко месеца, дадоха своя резултат. За първи път целият бранш се обедини около една обща позиция за ОСП след 2020 г. Искам да поздравя всички, които се включиха активно в работата на работните групи. През всичкото това време успяхме да загърбим нашите браншови различия и да поставим на първо място интересите на страната и на сектора. Неслучайно в изказванията на повечето организации те признаха, че тази позиция защитава техните интереси.

Таня Дъбнишка, изпълнителен директор, АЗПБ:

Това е първата успешна стъпка, постигната с общи усилия и съм удовлетворена от признанието и високата оценка за нивото на експертност. Предстои тепърва много работа след излизане на първите официалните предложения на ЕК.

Савина Влахова, председател на Съюза на оризопроизводителите в България, председател на Съюза на българските мелничари:

Има консенсус на цялата общност по текста на декларацията. Ако има някакви различия, те ще бъдат преодолени в конкретика. Пожелахме си да бъдем така единни помежду си и, когато решаваме вътрешни проблеми.

Кирил Вътев, член на УС на Асоциация на месопреработвателите в България:

Изработването на българската позиция по ОСП на Европейския съюз премина много успешно. Направен е един документ с всеобщи усилия, от който никой няма да се срамува, а напротив - всеки може да бъде горд или удовлетворен.

Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите:

Приетата единодушно национална позиция по отношение на новата ОСП доказва, че в България браншът – представен от земеделските организации и преработвателният сектор, може да работи заедно. Изработването на национална позиция нямаше как да се случи, ако сред нас не се открои инициаторът в лицето на АЗПБ. Тази диалогичност се случи с абсолютното съдействие на министър Порожанов, чиято дългогодишна практика му дава перспективен поглед по отношение на комуникацията със земеделския и преработвателен сектор.

Какви позиции по бъдещата ОСП изразиха от земеделския бранш
6367
 

Последни материали
Виж
Европейска асоциация за вълна
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Свързани материали
Виж
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
За намаляване на административната тежест върху фермерите в ЕС
ЕК предложи знаково преразглеждане на разпоредби от ОСП
Следващите заседания ще се проведат на 22 и 23 април
Оптимистични резултати след второто обсъждане на промените в ОСП
И Вътев като Войчеховски очаква началото на нов диалог за ОСП 2027 г.
Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ ще бъде 50 000 лв.
Отворена е първата мярка по новата програма „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“
Отоплителният сезон в региона продължава 8 и понякога дори 9 месеца
Уточнение в закон оставя жителите на община Доспат без нужните дърва за огрев
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини