Начало » Хоби земеделие » Малката градина
12.09.2017 г.

Да направим красиви букети

Всеки проявява индивидуалност

Да направи букет, да подберем за него ваза или друг съд, да постави цветята в стаята, практически може всеки. Но да направи така, че той да поразява със своята красота и оригиналност не е по силите на всеки Красотата на букета не зависи само от големината му, от ценностите на отделните цветя, нито пък от уникалността на вазата. Очарованието му идва, когато всички елементи бъдат съединени в едно хармонично цяло, неповторимо съчетание от цветове и форми. Огромния разнообразен букет в хубава кристална ваза може да не ви впечатли толкова, както няколко стръка момина сълза в тънка епруветка или един розов цвят в обикновена вазичка, ябълково клонче или люляк в нисък глинен съд.

Съставянето на букета е особено изкуство в което всеки проявява индивидуалност, вкус, оригинално художествено хрумване. Има закони на композиране, но няма строги правила и критерии, определящи качествата на букета. Главната задача при подбор на цветята е да съхраните особеностите и красотата на всяко стръкче, клонка, рисунък и структура на цвета. Трябва да се научите да виждате красотата в сухото, причудливо огънато клонче, изсъхналото изкривено коренче, простата борова шишарка. В ръцете на майстора с душа на художник тези дарове от природата стават материал за създаване на произведение на изкуството.

При съставяне на букета е необходимо да се придържате към няколко правила. Цветята във вазата следва да се разполагат свободно, но в една плоскост. Желателно е цветята да бъдат с различна височина. Така те изглеждат по-естествено. Лошо е, когато едрите цветове увисват надолу. Аранжировъчното допълнение – декоративна зеленина, листа, плодчета – се подбират така, че да съответстват със характера на цветята и цъфтящите клончета. Цветята във вазата се поставят така, че да не се скриват сред декоративната зеленина, а леките треви и житни класове да се извисяват над едрите цветове. Виещи се или нископадащи части на растенията се поставят между стъблата. Цветове с тъмни отенъци, а също и с едри, плътни листа се разплагат в ниските части на композицията, а цветовете в светли тонове, пъпки, ажурни клонки – по върховете. При съставяне на букет, предназначен за центъра на масата, цветята и декоративната зеленина се разпределят така, че да изглеждат красиво от всяка страна. Ако вазата бъде поставена до стената, тогава повече внимание трябва да се отдели на фасадната страна на композицията. За по-добър визуален ефект разцветката на вазата трябва да повтаря тоналността на поставените в нея цветя или да бъде неутрална – черна, сива или бяла.

Красиви пропорции – това е отношението между размера на вазата към размера на букета. Желателно е да се въздържате към следните пропорции: цветя, поставени във висока ваза трябва да бъдат 1,5 пъти по-високи от нея, а в ниска – 1,5 пъти повече от нейната ширина. Растенията със светли цветове и букети от сухи цветя винаги трябва да бъдат по-високи от вазата 2-3 пъти.
Цветята създаващи хармония на багрите се явяват основният елемент в създаването на букета. Ако в букета преобладават растения от една окраска с различна интензивност, то той се съставя по принципа на монохроматична хармония. Букети, съставени от растения в цветове близки един до друг в спектъра, носят названието букет на аналогичната хармония. Аранжировки събрани от растения имащи окраска от противоположни страни цветове от спектъра се наричат букети с хармоничен контраст. В този случай един цвят подсилва друг.
При подбора на съдове се придържайте към по-простите, скромни, не ярко оцветени вази. Всички отенъци на бяло, черно, кафяво и зелено добре хармонират с всякакви по окраска цветя. Формата на вазата трябва да съответства на характера на цветята.

Вази за цветя е желателно да имате различни: керамични, плетени, порцеланови, стъклени и др. Много често се използват вази от месинг, в тях особено добре изглеждат цветя в жълти отенъци. Вазите могат да бъдат прости, леки, високи, тежки, широки, ниски, плоски с дръжки, с причудливи форми, с тесни и широки гърла, висящи, стенни, подови и т.н. За съставяне на “домашни букети” в качеството на ваза може да използвате салатиери, купи, фруктиери, плоски блюда, оригинални по форма чаши, бокали.
Скромните, непретенциозни цветя най-добре стоят в прости глинени съдове, сламени панери. Цъфтящи клонки (вишна, череша), сухи клонки и такива с плодчета, букети от полски треви, тръстика, камъш добре се съчетават с керамика. Букет от житни класове (декоративен ечемик, просо) добре изглеждат в стъклени вази. За едрите тежки цветя (гладиоли, делфиниуми) подхождат груби керамични вази. Карамфили, рози се поставят във скъпи вази – кристални, от прозрачно стъкло. Нискораслите растения и цветя с къси стъбла (теменужки, момини сълзи, минзухари, кокичета, иглики) се поместват в невисоки плоски вази. Изящните крехки цветя изглеждат добре в стъклени или бели порцеланови вази.
Вазата трябва да има добри пропорции, форма и цвят. За съвременния жилищен интериор добре се вписват всякакви прости форми – цилиндрични, закръглени, кубични, направени от метал, керамика, стъкло и комбинации от тях. Ако вазата е “претрупана”, то за нея не са подходящи цветя сложни по форма и цвят. Ваза с пъстри разцветки не бива да се съчетават с ярки букети, защото тогава и вазата и букета зрително са равнопоставени. Високите цветя с дълги стъбла много интересно се комбинират с невисоки плоски или кръгли ваза закрепени с помощта на кензан (поставка с иглички в които се набождат стъблата). В същото време късите цветя не трябва да поставяте във високи вази, тъй като така се нарушават взаймните пропорции. Те изглеждат добре в ниски широки съдове.
Красиви са букетите от два-три еднотонни ярки цвята в прозрачно стъкло: едри бели маргарити, червени карамфили, чаени рози или лалета. В повечето случаи цветята от един сорт и цвят са по-дълготрайни от смесените букети. Много устойчивите астри, дребни хризантеми, растения с дълги стъбла се групират добре в големи вази.

Държатели за букети – кензанът (оловна пластинка с кръгла форма с набити в нея остри месингови шипове или пирони) се явява идеалният държател за създаване на цветни композиции в плоски вази. Кензана може да се замени с държател от меки неръждаеми телове направени на кълбо. За устойчивост на композицията в теленото кълбо може да се вложи камък. Образувалата се решетка поддържа растенията в нужната посока. Плоски държатели може да изготвите от лист алуминиева ламарина с дебелина 2-3мм в който да пробиете отверстия и там да аранжирате цветята. Те се поставят на гърлото на вазата

Сухи букети може да закрепите в пластелин, парче глина или мокър пясък. В качеството на поставка използвайте камъни или корени в които направете няколко отверстия. За настенни украшения използвайте парчета кора от бреза, дъб, бор, сухи клонки с възли и одебеления покрити с мъх. Есенните краски могат да ви радват зимата, ако се потрудите малко и прикрепите опадалите листа към красива суха клонка. Събраните листа разгладете с ютия между лист хартия. Избраните клонки се почистват, изсушават и към тях се залепват изгладените листа. Много декоративни са цъфтящите клонки – цветовете на много растения не губят красотата си след изсушаване особено, ако има по тях плодчета: берберис, калина, шипка, облепиха. Те са красиви сами по себе си и не се нуждаят от други доплънения.

Несъвместими цветя не бива да се поставят в една ваза, тъй като бързо увяхват. Някои вещества отделяни от едни растения във водата са опасни за други. Не трябва да се помещават заедно лалета и нарциси – лалетата зативат бързо. За да избегнете това може да поставите стръковете нарциси отделно за едно денонощие, а след това да смените водата и да ги обедините с лалетата.
Карамфили, рози, лилии най-добре се съхраняват, когато са без други цветя. Лилиите ускоряват увяхването на маргаритките, маковете. Несъвместими в една ваза са ароматния грах, роза и момини сълзи, а също лалета, незабравки и момини сълзи.

Съвместими цветя удължавата взаймно живота си. Лалетата дълго се съхраняват и придобиват по-интензивна окраска, ако са поставени заедно с клонка кипарис, а клонка лазаркиня не само продължава живота на момината сълза, но и създавата неповторим ароматен дует. Съседството на циклами с калцеолария благоприятно действат на последната - унилата кафеникава окраска се променя в червена.

Да направим красиви букети
12851
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Как да си направим декоративно убежище за градински животинки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини