Начало » Хоби земеделие » Цветарство
11.09.2017 г.

Eсента продължи необикновено дълго

Изскубете всички едногодишни цветя

Тази година поради не характерното протичане на метеорологичните прояви есента продължи необикновено дълго. Леторастите на някои от декоративните храсти не успяха да узреят. Листата дълго време останаха зелени. Това затрудява навременното изваждане на размножителния материал и настаняването му на предвидените места. Засаждането на храсти може да продължи през целия ноември. За да не се задържа излишна вода около корените, дренирайте основата на изкопаните ямки с едрозърнест пясък и дребни камъчета.
Докато широколистнити видове като рози, люляк, филаделфус, форзиция се изваждат без почва около корените, то за иглолистните е задължително да ги извадите внимателно, като се стремите около корените да остане компактна маса от почва. До засаждането техните корени трябва плътно да са обвити с тази почва. Затова, ако се налага да ги пренасяте на-големи разстояния, обвийте корените с чувал, зебло или плътна мбалажна хартия.
За да презимуват добре декоративните храсти, есенната резитба ще трябва да проведете много внимателно. Отстранете всички изсъхнали и недозрели клонки,
като се стремите да придадете симетрична форма на туфата. За розите проведете слаба резитба, за да имате възможност през пролетта спокойно да я подобрите. Всяко растение покрийте с голяма купчинка рохкава почва.
Едногодишните и някои многогодишни цветя, след изобилните валежи, започват нежелан вторичен растеж. Това затрудява събирането на необходимите семена. Затова използвайте всеки хубав слънчев ден, през който бихте могли да откъснете сухи съцветия от астри, цинии, гайлардия и други. Доизсушете ги старателно.
Изскубете всички едногодишни цветя, съберете всички растителни остатъци от двора или вилното място. Ако е имало много болести и неприятели, изгорете всичко, а получената пепел използвайте като тор. В случай, че растенията са били здрави, съберете останките на опредереното за компостиране място. Когато сте привели всичко в ред, прекопайте на дълбочина поне 30 см, без да разбивате буците. Така ще осигурите добро запасяване на почвата с влага през зимата и структурна почва за вашите цветя през сладващата година. Идеалният случай е когато разполагате с естествен оборски тор, който да разхвърлите преди обработката, за да може с прекопаването да попадне на подходяща дълбочина. Ако успеете да сторите това, през следващото лятото градината няма да има нужда от подхранване.
Вече трябва да сте приключили с изваждането на клубенолуковиците от гладиола.
Ако не сте успели, то сега е крайният срок. С тава обаче грижите не спират, а
започват. Ще трябва внимателно да ги почистите и добре да ги подсушите, за да ги предпазите от развитие на опасните болести по време на съхраняването. Най-добре е да ги подредите в щайги на два реда. При по-малки количества, може да използвате книжни кесии или надупчени пластмасови торбички. Мястото да е прохладно, а въздухът сух.

Eсента продължи необикновено дълго
4186
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини