Начало » Хоби земеделие » Цветарство
11.09.2017 г.

Eсента продължи необикновено дълго

Изскубете всички едногодишни цветя
Eсента продължи необикновено дълго

Тази година поради не характерното протичане на метеорологичните прояви есента продължи необикновено дълго. Леторастите на някои от декоративните храсти не успяха да узреят. Листата дълго време останаха зелени. Това затрудява навременното изваждане на размножителния материал и настаняването му на предвидените места. Засаждането на храсти може да продължи през целия ноември. За да не се задържа излишна вода около корените, дренирайте основата на изкопаните ямки с едрозърнест пясък и дребни камъчета.
Докато широколистнити видове като рози, люляк, филаделфус, форзиция се изваждат без почва около корените, то за иглолистните е задължително да ги извадите внимателно, като се стремите около корените да остане компактна маса от почва. До засаждането техните корени трябва плътно да са обвити с тази почва. Затова, ако се налага да ги пренасяте на-големи разстояния, обвийте корените с чувал, зебло или плътна мбалажна хартия.
За да презимуват добре декоративните храсти, есенната резитба ще трябва да проведете много внимателно. Отстранете всички изсъхнали и недозрели клонки,
като се стремите да придадете симетрична форма на туфата. За розите проведете слаба резитба, за да имате възможност през пролетта спокойно да я подобрите. Всяко растение покрийте с голяма купчинка рохкава почва.
Едногодишните и някои многогодишни цветя, след изобилните валежи, започват нежелан вторичен растеж. Това затрудява събирането на необходимите семена. Затова използвайте всеки хубав слънчев ден, през който бихте могли да откъснете сухи съцветия от астри, цинии, гайлардия и други. Доизсушете ги старателно.
Изскубете всички едногодишни цветя, съберете всички растителни остатъци от двора или вилното място. Ако е имало много болести и неприятели, изгорете всичко, а получената пепел използвайте като тор. В случай, че растенията са били здрави, съберете останките на опредереното за компостиране място. Когато сте привели всичко в ред, прекопайте на дълбочина поне 30 см, без да разбивате буците. Така ще осигурите добро запасяване на почвата с влага през зимата и структурна почва за вашите цветя през сладващата година. Идеалният случай е когато разполагате с естествен оборски тор, който да разхвърлите преди обработката, за да може с прекопаването да попадне на подходяща дълбочина. Ако успеете да сторите това, през следващото лятото градината няма да има нужда от подхранване.
Вече трябва да сте приключили с изваждането на клубенолуковиците от гладиола.
Ако не сте успели, то сега е крайният срок. С тава обаче грижите не спират, а
започват. Ще трябва внимателно да ги почистите и добре да ги подсушите, за да ги предпазите от развитие на опасните болести по време на съхраняването. Най-добре е да ги подредите в щайги на два реда. При по-малки количества, може да използвате книжни кесии или надупчени пластмасови торбички. Мястото да е прохладно, а въздухът сух.
536
Последни материали
Виж
Предложения в законодателството
Евродепутат лобира за 50-процентно вдигане на бюджета за пчеларските програми
Достъпните машини
Когато е нужен резултат комбайните Ростселмаш са точният избор
За всички, които кандидатстват по ПРСР и Директните плащания
Консултанти: Наредбата за свързаност е в дълбоко противоречие с европейското право
27 хиляди хектара сливови градини могат да бъдат изсечени при пореден лош сезон
Сушата и ниските цени заплашват с фалит производители на сливи в Испания
Очертава се сериозна конкуренция с предложението на Glencore
Archer Daniels Midland поиска да купи Bunge
Пробив
Държавата ще посредничи на български фирми за участие в търговете за зърно в Саудитска Арабия
Свързани материали
Виж
Приятели на SINOR.bg: Стоматолог, София/    Професионална техника /    Градинска техника /    Книжарница /    АГРОВЕСТНИК /    
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2018

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам