Начало » Хоби земеделие » Цветарство
10.09.2017 г.

Водните растения се зазимяват късно

Потапят се по-надълбоко, крият се в гаража или се настаняват в зимната градина

Водната лилия и други водни растения могат да презимуват и в изкуствени езера направени от най-различни материали с разнообразни форми. Зимоустойчивите видове и сорта водни рози през зимата може да се преместят в почти всякакъв водоем. Предварително се изчистват листата, цветовете и пъпките достигащи повърхността водата. Младите листа се свиват на тръбичка, цветоносните пъпки се изрязват, като от растението се оставя не повече от 15см. Контейнерите се поставят на такава дълбочина, че коренищата да не замръзнат. В качествата на временния водоем влиза също и вкопаване в земята на произволно място в бъчва в височина от 1м. Друг вариант е да се съхранят растенията в тъмно помещение с температура около 2-4 градуса. В съд с вода или пресипан влажен торф. Тропическите водни рози презимуват и в зимни градини или в домашен аквариум с топла вода и допълнително осветление.
Можете да изберете вариант, който ще бъде най-удобен за вас. Ето например 6 различни способа за съхранение на тези видове.

1. Във водоема под леда

Растенията се спускат от посадъчният контейнер на по-ниска дълбочина във водоема. Самият съд трябва да е с около 50-60см височина. Вземете вода от езерото, която после ще изтече в дренажния канал. Способа е подходящ за по-зимоустойчиви растения, като водна любица, тръсковица, японски стрелолист или папур.

2. В пластична бъчва вкопана в градината или двора

Бъчвата трябва да е с не-повече от 1м височина. Вкопава се до края, като повърхността се запълва с вода. Така могат да се съхранят водните рози и всичките други растения, които зимуват по-ниско във водоема.

3. Със закопаване в градината или в двора

Растенията се складират в съд чрез заравяне в градината. Отгоре се покриват с топлоизолиращи материали: Листа, торф и др. Този способ е особено подходящ за крайбрежни и зимоустойчиви влаголюбиви растения, като ленивче, острица, очеболец, пущица или акорус.

4. В избата, гаража при температура от 2-4 градуса

Растенията в контейнера можете да поставите в обем с вода или да ги поместите в сандък или чувал и да ги засипете с слой влажен торф 3-5 см (чувала не се завързва) Така можете да ги съхраните чак до пролетта. Тези условия са подходящи за почти всички видове растения, които обичайно зимуват във водоема при ниска дълбочина на замръзване.

5.В басейна, зимната градина или в помещение с изкуствено осветление

Така зимуват топлолюбивите растения,като: кана, циперус, папрат, воден мак, плаващата салвиния, стрелолиста или тропическите видове водни рози.

6. Във вид на семена

Много от водните растенията плодоносят за едно лято и дават семена, които през зимата трябва да бъдат съхранени във влажен торф например в хладилника при температура от 2-4 градуса. Това важи за видове като: стрелолист, сърцевидна потендерия, апоногентон и други.

Водните растения се зазимяват късно
24956
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Водните растения - частица неподправена природа
Мерки
Разчиства се напоителен канал за отводняване на ниви в Ямболско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини