Начало » Хоби земеделие » Малката градина
02.09.2017 г.

Водните растения - частица неподправена природа

Изграждането на водни градини датира още от времето на египтяните и инките, а в Китай и Япония то е превърнато в изкуство. Водната градина създава чувство на спокойствие, място за отпускане и релаксация. Тя може да присъства в малък съд, разположен на прозореца или терасата, или пък да е голямо по размер богато озеленено езеро в градината ви.
Като елемент в източната философия водата се отнася към Ин, женското начало. Във фън шуй водата се асоциира с емоциите и мъдростта, произлизаща от душата. Градината символизира Ин, а домът Ян, така че въздействието на вашата градина се отразява на атмосферата във вашия дом. Всичко се основава на баланса между елементите и създаването на хармония. Грубите камъни балансират гладката повърхност на водата. Контрастът между камъните и водата символизира баланса между спокойствието (Земята) и движението (Водата) и хармонията между хората и природата. Живите растения пък придават движение на благотворната енергия Чи, като я поглъщат и я пренасочват.
Безспорно най-важният елемент във водната градина, след водата, разбира се, са водните растения. Те й придават завършеност, изпълват я със смисъл и й вдъхват живот. Ако имате желание да си направите водна градина, аранжирана с богата растителност, която да ви радва с красиви цветове, първото нещо, което трябва да направите, е да опознаете различните типове водни растения. Водната градина е една самостоятелна екосистема, способна да се самоподдържа и обновява, но само ако е съчетание от правилно подбрани и разнообразни видове.

Важно е да се знае

че водните растения имат различни характеристики, изисквания и приложение. В зависимост от условията, в които живеят, те се разделят на шест основни екологични групи.

Първа група
Към първата група се отнасят растенията, обитаващи дъното на водоема или повърхността на водата. Тук спадат основно представители на водните мъхове, най-известният от които е яванския мъх (Hyphum dubyanum).

Втора група

Към тази група се отнасят свободно плаващите в дълбочина или под повърхността на водата растения, които обикновено не са прикрепени към дъното. Листата на тези растения най-често са разсечени, стъблата са силно разклонени, а кореновата система липсва или е слабо развита. Към тази група спадат видовете от семейство Росянкови (Droseraceae), Водни лещи (Lemnaceae), Мехуркови (Lenthibulariaceae), Роголистникови (Ceratophylaceae) и др.

Трета група
Тя е съставена от свободно плаващи по повърхността на водата растения. Това са видове от семейство Салвиниеви (Salviniaceae), Азолови (Azollaceae), Понтедериеви (Pontederiaceae), Водянкови (Hydrocharitaceae) и др. Особеност в строежа на тези растения е, че в листата им или листоподобните стъбла и листни дръжки имат добре развити въздухоносни празнини.

Воден зюмбюл (Eichornia crassipes)
Красиво водно цвете с прекрасни цветове. Достига височина 30-50 см. Листата са закръглени, събрани в розетка. Характерно за листните дръжки са мехурестите издатини, изпълнени с въздух. Синьо-виолетовите цветове са разположени в класовидно съцветие. Цъфти от юни до септември.

Водна салата (Piscia stratiotes)
Това водоплаващо растение има нежни сиво-зелени листа и много плаващи корени. Листата са розетъчно разположени, лопатовидни, стесняващи се в основата си. Съцветията са дребни, зелени, едва забележими, разположени в центъра на листната розетка.

Апоногетон (Aponogeton distachyon)
Развива месесто коренище, голям брой листа с елиптична форма на дълги дръжки и класовидно съцветие с бели цветове. Цъфти от май до октомври и има силен аромат.

Плаваща лейка (Salvinia natans)
У нас се среща в блата и бавно течащи води. Плуващите листа са елиптични, покрити от двете страни с окосмени брадавици, а подводните листа са насечени на множество тънки кореноподобни дялове.

Четирилистно разковниче (Marsilea quadrifolia)
Среща се в блата и бавно течащи води, по бреговете на реки и езера на много места в страната. Стъблото е пълзящо, стелещо се по повърхността на субстрата, листата са четириделни и наподобяват листата на детелината.

Четвърта група

Тя обединява растенията, прикрепени към дъното, които цъфтят под водата и не са свързани с въздушната среда (семейство Русалкови (Najadaceae).

Пета група

В петата група влизат растенията, които се вкореняват на дъното на водоема и имат плаващи на повърхността на водата листа и цветове. Обикновено се развиват две типа листа, потопени и плаващи, и пълзящи или клубеновидни коренища.

Водна лилия (Nymphaea alba)
Водната лилия е единственият разпространен представител на рода по нашите блата и водоеми. Тя има месесто коренище, здраво прикрепено на дъното, и два вида листа – едните остават потопени във водата, а другите над водната повърхност. Цветовете са едри, разположени на дълги безлистни дръжки на повърхността на водата. Цъфти от юни до октомври. При естествените водоеми засаждането става направо в почвата, а при изкуствените в съдове.

Бърдуче (Nuphar lutea)
Бърдучето е естествено разпространен вид в някои наши водоеми. Има дълго пълзящо, месесто коренище, две вида листа – подводни и плаващи. Цветовете са единични, жълти, на дълга дръжка. Използва се за украса на водоеми в открита паркова среда, също така и при закрити декоративни басейни и аквариуми.

Воден мак (Hydrocleis nymphoides)
Образува корени, прикрепени към почвата. Стъблата и листни дръжки са потопени във водата, а листа и цветове са разположени на водната повърхност. Цветовете са фуниевидни, златистожълти и се образуват в голямо количество от юли до септември. Поради малката си височина (до 50 см) растението се използва за украса на плитки басейни, съдове и аквариуми.

Виларзия (Villarsia nymphaeoides)
Многогодишен вид, обитаващ блатата край река Дунав. Листата са овално-сърцевидни, а цветовете са единични, съставени от петлистно венче. Цъфти през юни – септември със златистожълта багра. Подходяща е за използване при плитки водни басейни с дълбочина до 1 метър.

Шеста група

Към шестата група спадат блатните и крайбрежните растения, прикрепени към дъното на водоема и значително извисяващи се над водата. Тази група растения е междинна между сухоземните и водните растения.

Ализма (Аlisma plantago)
Името произлиза от келтското име на водата (altis). Обитава плитките води и има късо, дебело коренище, от което излиза розетка от няколко листа. Цветовете са разположени на цветоносно стъбло и образуват бледорозово пирамидално съцветие. Цъфти от юни до септември. Използва се главно за декорация на крайбрежната ивица на водните площи.

Стрелолист (Sagittaria sagittifolia)
Обитава езерата, блатата и мочурливите места по крайбрежието на Черно море, река Дунав и др. Има късо коренище, от което излиза туфа от различни по форма листа. Разположените под водата са с форма на панделка, а тези, които са над повърхността на водата имат стреловидна форма. Цветовете са бели с розов оттенък. Цъфти през цялото лято.

Сенникоцветен водолюб (Butomus umbellatus)
Естествено разпространен у нас вид, който се среща в плитките, бавно течащи води. Има пълзящо, месесто коренище, мечовидни листа събрани в туфа и сенниковидно съцветие с розови цветове. Цъфти от юни до август. Смята се за едно от най-красивите наши растения за плитки води.

Блатняк (Caltha palustris)
Eстествено разпространен у нас вид, срещащ се по влажните и заблатени места в планините и по-високите равнини. Достига височина 50 см и има слабо разклонено стъбло, закръглени листа и единични златистожълти цветове. Цъфти от април до май. Блатнякът се използва за украсяване на бреговете на водните площи.

Литрум (Lythrum salicaria)
И това е естествено разпространен у нас вид. Достига височина 150 см, листата приличат на листата на върбата, цветовете са пурпурни, събрани в снопчета и образуват съцветие сбит клас. Цъфтежът е от началото на юни до края на септември. Литрумът се използва за засаждане край бреговете на водните площи.

Витошко лале (Trollius europaeus)
Местен вид, който се среща по влажните поляни и тресавищата на Витоша и други наши планини. Стъблото достига височина до 60 см, цветовете са единични, светложълти и ароматни. Цъфти през май и юни. Използва се за декорация на крайбрежните части на водните площи.

Водна перуника (Iris pseudocorus)
У нас се среща в блатистите местности из цялата страна. Представлява многогодишно тревисто растение, високо 50-100 см. Листата са линейно-мечовидни, цветовете са жълти. Цъфти от юни до юли. Използва се за декорация във влажните места по парковете, градините, край водни басейни.

Съвети:

Все повече хора в България проявяват интерес към водните и влаголюбивите растения. Басейни, изкуствени езерца, поточета заемат подобаващо място в съвременните градини и паркове. Басейни, декорирани с водни растения винаги привличат вниманието, оживяват откритите експозиции и придават красота на ландшафта. Важно е да се знае, че всяка водна градина има нужда от няколко различни типа растения, за да бъде средата здравословна за растенията:
• Подводни растения, отделящи кислород, които поддържат водата чиста и с високо съдържание на кислород;
• Свободно плаващи растения с големи коренови системи, върху които се задържат бактериите, филтриращи водата;
• Растение, плаващи на повърхността, които предпазват басейна от развитието на водорасли, като блокират притока на слънчеви лъчи;
• Периферни растения, които играят ролята на подслон за водните насекоми и за рибите.

Водните растения  - частица неподправена природа
47178
 

Последни материали
Виж
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Обзор на Софийска стокова борса за периода 28-30 април 2024 г.
Търговците със зърно и слънчоглед на борсата оставиха сделките за след празниците
Важно е да се знае
Правила за засаждането на разсадите
Отворено писмо
Браншовици призовават Тахов за нова подкрепа заради градушките
Наредба 3, която се обсъжда до 20 май
Промените в част от екосхемите, за които ще се кандидатства през тази година
Световната банка: Глобалните цени на зърното падат на фона на изобилното предлагане
Свързани материали
Виж
Потапят се по-надълбоко, крият се в гаража или се настаняват в зимната градина
Водните растения се зазимяват късно
Мерки
Разчиства се напоителен канал за отводняване на ниви в Ямболско
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини