Начало » Хоби земеделие » Малката градина
08.09.2017 г.

Керамиката облагородява цветята

Керамичните изделия са известни на човечеството вече много векове и до днес не са загубили своята популярност. Благодарение на разнообразието от стилове и всевъзможни техники за обработка, дори обикновения керамичен контейнер се е превърнал във важна част от съвременния интериор.
Мястото за обикновената саксия днес е в оранжерията, но не и в дома. Наистина, някои растения, особено палмите, е най-добре да се засаждат в голяма глинена саксия: ако се напълни с глинеста почвена смес, тя става изключително устойчива. Но в помещението керамичният съд с оригинален дизайн и уникален рисунък винаги изглежда по-добре, отколкото обикновената саксия.
Освен своята основна функция, керамичният контейнер може да изпълнява и декоративна роля, превръщайки се в неделима част от обзавеждането на стаята. Подбраният с вкус контейнер усилва очарованието на привлекателното растение и сякаш го облагородява. В богатия, прецизно избран стил на жилищната стая или офиса глинената, тривиална саксия с грубоват дизайн трудно ще се впише.

Плюс-минус
Саксиите за цветя се изработват главно от глина и пластмаса. Всеки материал си има свои привърженици. Но глината е порест материал, тя е въздухопроницаема и позволява на излишната влага да се изпарява. Керамичните саксии са по-тежки и поради това по-устойчиви от пластмасовите, което е много важно за големите растения. И най-главното – върху керамичната повърхност може да се нанесе всякаква рисунка. Така че днес на пазара се предлагат глазирани, авангардно оцветени, барелефни и всякакви други контейнери за цветя – естетическо удоволствие и за човека, и за растенията.
Съществуват няколко основни видове керамични “домове” за цветя: обикновен съд с украсена външна страна; кашпа – открит контейнер, в който е скрита саксията с растение; цветарници, които са достатъчно просторни, за да се поместят в тях няколко растения; вази за цветя без корени и цветни композиции.
Най-подходящи за растенията са саксиите, при които ширината горе е равна на височината, а дъното не е твърде тясно. Стените трябва да бъдат равни, не дебели, без вдлъбнатини. Размерите, разбира се, зависят от размера на избраното растение. Днес може да се купят и огромни контейнери за цели дървета.

Дребосъците в малък съд, стелещите се – в разлат
Малките растения понякога е много трудно да се засадят, тъй като в обикновена саксия изглеждат смехотворно, защото почти не се виждат. Най-добре е такива “дребосъци” да се отглеждат в малки декоративни или забавни керамични контейнери, например, във формата на животни с кухина на гърба. Подходящ е и недълбок и широк контейнер, който ще позволи на стелещите се да изпълнят цялото пространство без да закриват красотата на стените.

Идеални за комбинации
Цветарниците са идеални за поместване на групи растения. При това някои цветарници имат специален резервоар за вода на дъното, поради което се наричат самополиващи се. Обикновено растенията се чувстват добре в тях и може да бъдат оставени без надзор в течение на няколко дни.
Дизайнът може да бъде авангарден и с елементи от народни мотиви от страните производители – Мексико, Франция, Холандия Виетнам, Китай. Изборът е голям. Европейската керамика не е по джоба на всеки – тя е доста скъпо удоволствие.

Азиатските се правят на ръка
В Азия по-голямата част от керамичните изделия се провеждат ръчно. В древността керамичните изделия са се изработвали чрез нанасяне на глина върху плетена от лиани форма, която по-късно се изпичала. Днес при изработването на контейнери се използва бяла глина и само натурални бои и емайли. Тези саксии не само хармонично допълват интериора на всеки дом, но и влияят благотворно върху микрофлората на растенията. Освен традициите, азиатските производители отчитат и текущите нужди на пазара. Само допреди няколко години върху съдовете се нанасяха рисунки единствено с източни мотиви – борове, жерави. Днес се предлага цветна керамика с всякакви съвременни орнаменти.

Керамиката облагородява цветята
4515
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини