Начало » Хоби земеделие » Цветарство
30.08.2017 г.

Камбанки (Campanula/звънче)

Камбанките са декоративни цъфтящи растения с европейски произход. Те са едни от предпочитаните цветя през лятото. В озеленяването се използват с успех за групови насаждения, в тревни площи и за лехи в комбинация с други цветя. Намират приложение и за получаване на отрязан цвят, особено за направа на големи букети.
От рода Кампанула са познати над 300 вида красиви цветя, разпространени в умерения пояс. Името им се дължи на формата и цвета: типична за тях е петделната камбанка. Някои видове имат фуниевидни и звездовидни цветове. Макар че камбанките си приличат по цветовете и по форма, различните видове се различават по височина, растеж и условия на местообитаване. Това градинско цвете изисква открити, слънчеви места и богата пропусклива почва. Размножава се чрез семена, които са плоски, дребни и сиво-кафяви на цвят. Кълняемостта се запазва до 3 години.
Ако през юли, най-късно през август се засеят семената на това красиво цвете, то през следващото лято ще имате лилава феерия от цветове във вашата градина. Семената никнат за 2 седмици. През септември-октомври се засаждат на постоянно място на разстояние 30-70 см едно от друго. Цветето образува туфа от листа и презимува. През следващата пролет образува цветоносните стъбла.
За всичките сортове са необходими подпорки. Отстраняването на прецъфтелите цветове удължава цъфтежа. Цъфти през юли-август. Цветовете са изправени, по-рядко висящи. Отделните сортове имат най-различен цвят: синьо, бяло, розово, лилаво. Листата са прости и ланцетни. Плодът е суха заоблена капсула.

Видове камбанки:
І. Високи многогодишни камбанки за отглеждане в лехи. От двегодишните се отглежда предимно Кампанула медиум (C. medium). Отечеството е Южна Европа. Растението достига до 0.90 см. Стъблото е пирамидално и е покрито както и цялото растение с твърди космици.
Кампанула пирамидалис – гигант в групата за лехи и достига до височина 1.8 м.
ІІ. Дребни камбанки за алпинеуми: Кампанула кариатика, кампанула кохлеарифомия – с височина от 0,20 – 0,07 см, с бели или сини цветове. Растежът е нисък, компактен. Растат и на сянка. Листата са сърцевидни.
ІІІ. Едногодишни кампанули
Кампанула персицифолиа – най-разпространена бордюрна камбанка с ви8сочина 0.60 – 0.90 см. Цветове чашковидни. Листата са продълговати, лъскави, тъмнозелени.
Кампанула латифолия – по-висок вид 1,20 –1.50 м. Също бордюрна. На подходящо място отгледана, видът се засява. Със синьо-виолетови цветове.
Кампанула гломерата – по-дребна, с височина до 0,60 см, с малки камбанки. Цветове тъмновиолетови, фуниевидни. Расте на полусенчести места. Размножава се чрез засяване или разделяне.

Камбанки (Campanula/звънче)
24184
 

Последни материали
Виж
Служебен кабинет
Украинската помощ ще бъде преведена на 52 хиляди земеделци до 15 май
Какви цели си поставя новият министър на земеделието и храните
Документи се подават до 29 април
Нов конкурс за старши експерти във фонд „Земеделие“
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Свързани материали
Виж
Кампанулите са едногодишни, двегодишни и многогодишни
Многоцветните мелодии на нежните камбанки
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини