Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.08.2017 г.

Разходка в най-красивите градини

Всяка градина има свой неповторим стил

Всички европейски градини имат свой неповторим стил, създаден от типични за района растения. Ето и няколко примера: Във Франция обичат ирис и мак. Френските градини са необичайно разнообразни, доколкото в тази страна съществуват различни климатични зони. И въпреки всичко, когато станене дума за френска градина, не може да не се споменат брадата перуника (Iris barbata) и сънотворния мак (Papaver somniferum), които растат там повсеместно.
Във Франция ирис се отглежда от много отдавна. Може да се каже, че от там тръгват „корените” на европейските селекции перунки. Френските специалисти всяка година допълват колекциите с нови сортове.
Сънотворният мак расте и цъфти в много частни градини във Франция. Той украсява не само с простите си нежно розови или тъмно червени цветове, по форма наподобяващи чиния, но и с много ефектните сортове с мъхести тъмно розови цветчета.

В Англия колекционират ароматен грах
На Британските острови много от градините се оформят в кънтри стил. Носталгичната нотка в този стил олицетворява ароматния грах. Съществуват множество разнообразни сортове от това растение. Те пробуждат у любителите градинари страст към колекциониране.

В Русия харесват дива лоза
Невъзможно е да си представим градина в зоните на умерен климат в Русия без дивата лоза (Parthenocissus). Листата на тази студоустойчива лиана през пролетта и лятото имат зелен цвят, а есента придобиват ярко червена окраска. Това прекрасно растение успешно декорира стените на домове и огради.
В руските градини има всичко: цветя, треви, зеленчуци, плодни дървета и храсти. За да се отдели, например оградата от цветната леха или мястото за отдих от чужди погледи, често се използват шпалири. Те позволяват да ги покорят не само дивата лоза, но също и патисони, както и едногодишни виещи се растения.

Цветята на Италия – камелия и мимоза
Всички считат типични за италианските градини класическите средиземноморски растения – цитруси, маслини и фикус. Камелиите у много туристи предизвикват удивление. Тези привлекателни растения украсяват много градини в Тоскана.
Повсеместно в Италия расте и сребриста акация или мимоза (Acacia dealbata) – любим предвестник на пролетта. Обсипаните с жълти цветчета клонки мимомза буквално сияят и се забелязват отдалеч. Такива дървета много живописно изглеждат до червените стени на класически венециански дом.

В Испания са неравнодушни към бугенвилии и хвойна
На балкона, до входа на дома, на перваза под прозореца, на решетката на балкона... цветя навсякъде. В градовете растения в саксии и контейнери се разполагат където може. Това изенадва приятно всеки посетител на слънчева Испания.
Там могат да се видят композиции, в които лесно съжителстват субтропични и континентални растения. Под короната на голямо дърво фикус пищно растат познатите ни мушката и петунии, редом с бананово дърво или бамбук изразително изглеждат бугенвилии и бръшлян. Хвойнови дървета правят компания на палми, а под тях – хибискуси с различна окраска.

Разходка в най-красивите градини
19616
 

Последни материали
Виж
От 1 май отпаднаха такси и разрешителни при превоз на кошерите
Разходите за подвижно пчеларство в Сърбия намаляват с над 100 евро
Яйцата са изключение от тенденцията
Млечните продукти поевтиняват рязко в Естония, следвани от брашното
Доказано е, че вирусът се предава от бозайник на бозайник със сурово мляко
Котки умряха в САЩ, след като пиха мляко с птичи грип
Християнски празници
Да поздравим слънцето на Гергьовден и на светлий понеделник!
Поскъпването на месните продукти компенсира резкия спад при захарта
Цените на храните в света нараснаха за втори пореден месец през април
В Румъния обаче е отчетен скок с над 20 на сто
Потреблението на вино в света е най-слабото от 1996 година насам
Свързани материали
Виж
Една от най-големите градини с лалета
Разходка сред лалета в Сирадж Баг
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини