Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.08.2017 г.

Агератум (Ageratum)

Добре се съчетава с оранжевите и жълти тагетеси

Агератумът краси кътчета от всяка градина и заема място и в парковете. Добре се съчетава с оранжевите и жълти тагетеси. Малките цветчета, събрани в съцветия, приличат на пухчета, най-често са обагрени в наситено синьо-лилаво. Познати са около 60 вида едногодишни и многогодишни вида, отнасящи се към едноименния род Агератум.
У нас растението се отглежда предимно като едногодишен вид и е застрашено от измръзване. Агератумът развива силно разклоняващи се компактни туфи, високи от 20 до 50 см. Листата са триъгълни или с формата на сърце с къси дръжки. Цветчетата са дребнички и групирани в съцветия, имащи формата на кошнички и са плътно разположени до листата.
Родина на агератума е Мексико. В някои страни е познат и като “мексикански див коноп”. Среща се в различни сини и виолетови нюанси. Ботаническото име произхожда от гръцкото Ageraton – което означава неостаряващ.
Растението обича топлите и огрени от слънцето места. Не е капризно към почвата. Може да се отглежда на всякакви терени, само не на кисели. Не бива да се прекалява с торенето с оборски тор, тъй като цветето избуява, образува едра листна маса и по-малко редовно поливане и торене на 10-15 дни.
Агератумът се размножава със семена. Засяват се в сандъчета през февруари – март без да се покриват с почва, тъй като са изключително дребни. Поникват за около 2 седмици, ако температурата в помещението е 20-22ºС. Следва пикиране и след 20-25 дни се засажда на постоянно място, след като е преминала опасността от слани. Цъфти от юни до октомври. Младите растения се засаждат на разстояние 20 см едно от друго.
С агератума се оформят фигури в близост с други по-високи растения (тагетиси, върбинки, газания). Освен това видът е подходящ и за производство на рязан цвят от високорастящи сортове .45-75). В случай, че през лятото температурите са по-високи и агератумът цъфне или пожълтете, можете да го подстрижете и полеете обилно. Скоро след това растенията ще възстановят растежа си и ще зацъфтят отново.

Агератум (Ageratum)
16686
 

Последни материали
Виж
В конкуренция с преработващите предприятия на вътрешния пазар
Царевицата за износ от Украйна поскъпва на фона на спада в цените на превоза
За да овладее резкия ръст в цените на месото на вътрешния пазар
Турция планира временна забрана за износ на пилешко
Отговорността е на правителството и депутатите, категоричен е Димитър Шопов
Фермер отрича недостиг на мляко у нас, цели се внос на евтино сухо от Украйна
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Свързани материали
Виж
Време е да си подготвите разсад
Агератум - стража край бордюра
Ако ви липсва синия цвят в градината, Агератумът ще ви го осигури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини