Начало » Хоби земеделие » Цветарство
23.07.2015 г.

Ако ви липсва синия цвят в градината, Агератумът ще ви го осигури

Агератумът (Ageratum) краси кътчета от всяка градина. Добре се съчетава с оранжевите и жълти тагетеси. Малките цветчета, събрани в съцветия, приличат на пухчета, най-често са обагрени в наситено синьо-лилаво. 

У нас растението се отглежда предимно като едногодишен вид и е застрашено от измръзване. Агератумът развива силно разклоняващи се компактни туфи, високи от 20 до 50 см. Листата са триъгълни или с формата на сърце с къси дръжки. Цветчетата са дребнички и групирани в съцветия, имащи формата на кошнички и са плътно разположени до листата.

Растението обича топлите и огрени от слънцето места. Не е капризно към почвата. Може да се отглежда на всякакви терени, само не на кисели. Не бива да се прекалява с торенето с оборски тор, тъй като цветето избуява, образува едра листна маса и по-малко редовно поливане и торене на 10-15 дни.

Агератумът се размножава със семена. Засяват се в сандъчета през февруари – март без да се покриват с почва, тъй като са изключително дребни. Поникват за около 2 седмици, ако температурата в помещението е 20-22С. Следва пикиране и след 20-25 дни се засажда на постоянно място, след като е преминала опасността от слани. Цъфти от юни до октомври. Младите растения се засаждат на разстояние 20 см едно от друго.

С агератума се оформят фигури в близост с други по-високи растения, като турта, върбинка, газания. Освен това видът е подходящ и за производство на рязан цвят от високорастящи сортове (45-75 см). В случай, че през лятото температурите са по-високи и агератумът цъфне или пожълтете, можете да го подстрижете и полеете обилно. Скоро след това растенията ще възстановят растежа си и ще зацъфтят отново.

Сред разнообразието от сортове можете да предпочетете новите Океан, Атлантик, Пасифик. От ниските хибриди с компактен растеж са интересни Синият Дунав (15-20 см), Северно море – тъмносин (15-20 см), Пасифик – пурпурновиолетов (20 см с дребни листа), Блу блейзер – светлосин – 15 см, Атлантик – ултрамариновосин – 20 см.

Ако ви липсва синия цвят в градината, Агератумът ще ви го осигури
9227
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Добре се съчетава с оранжевите и жълти тагетеси
Агератум (Ageratum)
Време е да си подготвите разсад
Агератум - стража край бордюра
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини