21-11-2005 г. Поне шест пъти скача цената на пържолата, докато стигне от фермата до трапезата. Реалната себестойност на килограм живо тегло е 1,50 лв., а изкупната цена е 3,30 без ДДС. Това означава, че фермерите си начисляват над 100% печалба, заяви шефът на Асоциацията на месопреработвателите Костадин Чорбаджийски. Трупното месо пък е 6-6,20 лева. В надценката се калкулират разходите по обезкостяване на месото, транспорт и ДДС. В магазина пък мръвките се продават за 8-10 лева, а бонфилето стига и до 13 лева. До Коледа цената ще скочи поне с 50%, не е изключено и да се удвои, коментира Чорбаджийски през миналата седмица. Две са причините за драстичното поскъпване - дефицит на месо и спекулации по веригата производители-търговци-потребители. Не може кило царевица и пшеница да струват 10 ст., а свинското месо от ферми и кланици да е толкова скъпо, посочи Валентин Василев, собственик на фирма "Василев и брат" от Добрич. Той даде пример с Германия, където фермерите продават свинското месо за 1,30 евро на килограм. В момента българското производство е почти двойно по-скъпо от европейското. Печалби трупат само свинефермите, а губещи по веригата са земеделците и крайните потребители, твърдят хората от бранша. Единственият регулатор при тази криза може да бъде държавата, като внесе месо отвън. Квотата за четиримесечието обаче е изчерпана още през септември. Така че най-рано внос на свинско месо може да се очаква през януари. А дотогава и за празниците хората ще бъдат принудени да купуват скъпите мръвки или да минат на вегетарианска диета.