Начало » Важно за фермера » Пчеларство
14.08.2017 г.

И в Русия производството на мед е спаднало наполовина заради студената пролет

sinor

Студената пролет в Русия промени плановете на местните пчелари, които вече отчитат производствени загуби и очакват повишаване на цените на своята продукция, съобщи вестник „Российская газета”. Експерти на Националния съюз на пчеларите в Русия се опасяват, че от поскъпването ще се възползват максимално прекупвачите, опитвайки се да приберат лъвския пай от печалбата от пазара на мед.

Заради студовете през пролетта пчелите започнаха да измират, тъй като не им достигаше традиционната храна. Масов мор на пчели бе регистриран в Подмосковието, Алтайския край, Татарстан и Псковска област.

„Положението е много тежко – в сравнение с миналата година реколтата намаля с 50-60%”, заяви председателят на съюза Арнолд Бутов. На свой ред изпълнителният директор на асоциацията „Руспродсоюз” Дмитрий Востриков отбелязва, че към настоящия момент пчеларите изостават от обичайния си график за събиране на меда с между 3 седмици и месец. „Хладното лято и проливните дъждове си казаха тежката дума. Заради лошото време през май и юни пчелите на практика не събираха, а изяждаха меда. Оттам и реколтата намаля”, обясни Востриков. Членове на асоциацията прогнозират, че средно за страната загубите ще достигнат до 15-20 килограма мед от кошер.

Мошениците вече се възползват от неблагоприятната ситуация, предупреждава Бутов. „Те започват да насищат пазара с т. нар. „крем-мед”, в който медът е малко, но за сметка на това в него обилно присъстват брашно, сухо мляко, петмез и др. Прекупвачите вече са нагли до крайност – купуват меда от производителите по 80-100 рубли (между 1,10 и 1,40 евро – бел. ред.) за килограм, а го продават по 500 рубли за обикновен и по 1 000 – 1 200 рубли за определяния от тях като „кестенов” и „акациев”! Те получават 500% печалба, а в крайна сметка цената на меда ще се повиши с 20-30%”, негодува той.

Според Востриков обаче въпреки слабата реколта през тази година положението съвсем не е критично. По думите му медът ще стигне до магазините, но пчеларите ще трябва да вдигнат цените, като средната за полифлорен мед ще достигне 400 рубли за килограм, а за медените пити – 1 000 рубли за килограм.

По данни на руската Федерална служба за държавна статистика (Росстат) през юли тази година килограм пчелен мед в страната е струвал средно малко над 461 рубли за килограм, като в сравнение със същия месец на миналата година, когато средната му цена е достигала 453,5 рубли за килограм, ръстът е незначителен.

И в Русия производството на мед е спаднало наполовина заради студената пролет
9777
 

Последни материали
Виж
Парламентарна комисия
Без субсидии за 2023 г. остават 264 от новопоявилите се „неактивни фермери“, но за тази година ще получат подпомагане
Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Германия въведе забрана за улов на европейската змиорка
Над 4000 шарана пуснаха в района на Ямбол
Промени
Президентът още не е отговорил на искането на Главчев за смяна на земеделския министър
Свързани материали
Виж
Служебен министър на земеделието и храните
Старият, нов министър Кирил Вътев встъпи в длъжност
ДФЗ отпуска 500 хил. лева за борба с доматения молец
Загрижени за собствените си износители
Властите в Унгария вече нямат нищо против вноса на украински мед
Заседание на земеделската комисия
Предлагат солари да се строят върху терени, които 3 поредни години пустеят
Зам.-министър Стратев участва в дискусия на земеделските министри на ЕС и Вишеградската четворка
Заради ниски продажни цени, нараснали разходи и административни изисквания
Все повече австрийски фермери зарязват биоземеделието
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини