Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.08.2017 г.

Hypericum calycinum - Чашковидна звъника

Чашковидната звъника е вечнозелен почвопокривен вид. Хиперикума е полухраст, които има малка височина около 20 до 60 сантиметра.Този вид се среща в повечето части на България и се използва изключително често от нас озеленителите, поради неговата устоичивост и невзискателност към много условия.
Чашковидната звъника е нискорастящ храст, които се използва като почвопокривен много често поради способноста му да заема и да се разпространява много бързо в свободното пространство, и да се преборва и да заема части, които са заети с плевели.
Това е едно изключително полезно растение за всяка една градина, защото хиперикумът се чувства еднакво добре, както на сянка по дърветата или някоя растителна група във вашия двор, така и добре се развива на слънчеви места. По отношение на почвените условия, хиперицумът е изключително не взискателен вид и той се развива на всякакъв вид почва стига само да не е изцяло прогизнала от влага, добре се развива на засушени почви.
Стъблата на чашковидната звъника са четириръбести, като в основата си те са червеникаво – кафяви, а на горе са матовозелени. Листата на този вид са разположени срещъположно по клонките, те са дълги около 4 до 9 сантиметра, приседнали са към клонката (без дръжки). Листата също така са кожести, по форма те са удълженоелиптични и имат ширококлиновидна основа. Цветовете на хиперикума са много ефектни и красиви, те са единични разположени са на върха на клонките, самите цветчета са с големина около 5 до 9 сантиметра в диаметър, имат златистожълта багра, и имат много на брои тичинки които ясно се виждат как стърчат, и те пидават допълнителна красота на цвета, те са срастнали в пет групи.
Цъфтежът на чашковидната звъника продължава в периода от месец юли до месец октомври, но единичните цветове издържат малко време най-много до седмица. Плодовете на чашковидната звъника представляват ягоди, оранжево-червени до кестеняви на багре са плодовете. Хубаво е хиперикума да се подрязва подчти до дъно рано на пролет през март месец, така се поддържа оптималното му развитие, сгъстява се по бързо и се стимулира по обилния му цъфтеж. Също така той е много агресивен вид и е необходимо, и може да се ограничава неговото разпространяване чрез подрязване.
Хиперикумът се разнможава много лесно чрез резници, защото те се вкореняват изключително лесно и бързо. Резниците трябва да са с големина около 7 – 10 сантиметра, засаждането може да тсава направо в почвата, чрез редовна поливка до вкореняване. Резниците е добре да се правят през летния период. Чашковидната звъника е медоносно растение и превлича пчели, затова не се препоръчва използването му краи детски градини, площтадки за деца, училища и други места с детско писъствие. Хиперикумът е подходящ да се използва за алпинеуми, като почвопокривен вид под короната на дърветата и други. Той е много ценен и красив вид и се използва много в практиката на озеленителите, поради невзискателността му, както към почвените условия, така и към екологичните му изисквания.

Hypericum calycinum - Чашковидна звъника
10046
 

Последни материали
Виж
Аграрен университет - Пловдив
Отлични резултати oт опити с Принципал® Голд в АУ Пловдив
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини